Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості міста Харків

14.05.2019
Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу м. Харків на рівні uaА+ з прогнозом «стабільний» та рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invАА.

Такі рівні рейтингів відображають відмінну інвестиційну привабливість та високу спроможність міста розраховуватися за своїми зобов'язаннями. «Стабільний» прогноз, з найбільш високою часткою ймовірності, передбачає незмінність рейтингу протягом 12 місяців.

Дмитро Задесенець, директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating, підкреслив: «На фоні більшості українських міст, Харків має досить потужний промисловий комплекс та диверсифіковану економіку, що забезпечує позитивну динаміку надходжень до бюджету і його фінансові можливості. При цьому, міська влада проводить зважену фінансову політику, підтримуючи показники ліквідності бюджету та боргового навантаження на прийнятному рівні. В той же час, потреба в оновленні капітальної бази міського господарства залишається значною, що є основою причиною зростання активності міста та комунальних підприємств на ринку запозичень».

При оновленні рейтингів було враховано:

1.Структуру економічного комплексу міста та динаміку ключових показників

Харків має одну з найбільших та диверсифікованих економік серед інших міст України. У 2018 році спостерігалось подальше зростання низки показників соціально-економічного розвитку: обсяг реалізованої промислової продукції зріс на 14,1% до 83,1 млрд грн, освоєних капітальних інвестицій - на 24,4% до 13,8 млрд грн, роздрібий товарооборот - на 12,1% до 42,9 млрд грн. За 2018 рік у місті введено в експлуатацію 438,6 тис. м2 житла, що у перерахунку на 1 жителя в 1,4 рази перевищує відповідний показник по Україні. Загалом більшість показників стану економіки та господарського комплексу міста (у т. ч. в перерахунку на душу населення) перевищують або відповідають середнім по країні.

2. Конкурентні переваги та недоліки у порівнянні з іншими містами країни

У Харкові локалізовані ключові органи державної влади регіону. Окрім того, місто має добру логістику, значну кількість навчальних закладів (за різними профілями), та розвинену обслуговуючу, комунальну й соціальну інфраструктуру. При цьому, конкуренція для бізнесу та вартість трудових ресурсів є нижчою, у порівнянні зі столицею.

3. Ефективність фінансової політики та показники бюджету

У 2018 року бюджет міста виконано з профіцитом у сумі 114,9 млн грн. Власні доходи бюджету міста проти 2017 року збільшились на 17,2% – до 9,4 млрд грн; частка податкових надходжень у структурі власних доходів міста склала 92%. При цьому зазначені надходження диверсифіковані за платниками та джерелами, що забезпечую відносну стабільність та прогнозованість надходжень до бюджету. Рівень бюджетної забезпеченості у 2018 році склав 6,5 тис. грн, та продовжує перевищувати середнє значення для місцевих бюджетів. Бюджет міста залишається бюджетом-донором, перераховуючи до державного бюджету реверсну дотацію - 213,5 млн грн у 2018 році.

4. Чутливість бюджету та економіки міста до впливу негативних чинників

У міста є потреба у залученні додаткового фінансування, в тому числі на відновлення об’єктів міської інфраструктури та житлово-комунального господарства. Це вже призвело до залучення значного обсягу боргового фінансування комунальним сектором міста та відповідного збільшення обсягу консолідованого боргу майже вдвічі за рік – до 1,96 млрд грн. У відносних значеннях рівень консолідованого боргового навантаження на дохідну частину бюджету (без врахування трансфертів) зріс на 4,8 в. п. та на 01.01.2019 р. становив 20,8%. На думку агентства, вплив негативних чинників на економіку та фінансову спроможність міста залишається помірним – промисловий комплекс в значній мірі адаптувався до ризиків, що виникли у зв’язку з військовим конфліктом на сході України та введенням торгових обмежень між Україною та РФ.

Михайло Фатєєв, Заступник міського голови - Директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради прокоментував рішення збереження рейтингу: «Місто Харків має позитивну рейтингову історію, що свідчить про його прозорість. Кредитний рейтинг від РА IBI-Rating уперше було присвоєно Харкову 10 квітня 2013 року та з того часу він перебуває на високому інвестиційному рівні. Це зумовлено ефективним управлінням, зваженою бюджетною політикою, високим рівнем самофінансування інвестицій та показниками розвитку економіки, у порівнянні з більшістю міст України».

ІBI-Rating – найбільше українське рейтингове агентство. Працює з 2005 року та має статус уповноваженого на проведення рейтингової оцінки від НКЦПФР. Надає професійні послуги з кредитно-рейтингової оцінки й консультування. Єдине агентство в Україні, що має чинне двостороннє партнерство з європейським рейтинговим агентством BCRA, сертифікованим в ESMA.

Муніципальний департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua