Друк

IBI-Rating оновило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

08.05.2019
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А (номінальний обсяг випуску – 5 млн грн з погашенням у серпні 2025 року) та серії С (номінальний обсяг випуску – 120 млн грн з погашенням у березні 2022 року) на рівні uaBBB, зі зміною прогнозу з «стабільний» на «у розвитку».

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» у 2018 році здійснювало діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Кіровоградської області. У відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» з 01.01.2019 р. за ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» залишилася лише функція розподілу електричної енергії. Для ведення зазначеної діяльності Компанія має необхідну ліцензію. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградської області, що забезпечує стабільність збуту.

За підсумками 2018 року ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» знизило корисний відпуск електроенергії власним споживачам на 1,6%. Заборгованість споживачів за електроенергію за результатами року зросла. Найбільшими боржниками залишалося населення та підприємства ЖКГ.

Чистий дохід ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за 2018 рік збільшився на 11,8% – до 2 546,9 млн грн. Відмічається ріст основних складових чистого доходу, ключовою з яких залишається постачання електроенергії юридичним особам. Варто відзначити значний обсяг інших витрат (переважно від переоцінки основних засобів, а також від переоцінки цінних паперів та списання основних засобів), обсяг яких склав 264,7 млн грн. Підсумком діяльності за 2018 рік став чистий збиток у розмірі 290,4 млн грн.

Обсяг відсоткових боргових зобов’язань ПрАТ «Кіровоградобленерго» за результатами 2018 року збільшився на 1,3% і на 31.12.2018 р. становив 537,6 млн грн екв. При цьому за рахунок суттєвого зростання обсягу грошових коштів рівень чистого боргу знизився на 3,2% – до 487,3 млн грн екв. Рівень боргового навантаження оцінюється як прийнятний. Зберігається чутливість до валютного ризику, зумовленого наявністю валютного кредиту.

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2016-2018 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua