Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «СКАЙ БАНК» на рівні uaA–

19.03.2019
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «СКАЙ БАНК» на рівні uaA- з прогнозом «у розвитку».

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «СКАЙ БАНК» – один з перших комерційних банків Східної України, який було засновано 08.02.1991 р. у формі товариства з обмеженою відповідальністю з найменуванням Регіональний комерційний банк «Регіон-банк». Банківська установа відноситься до групи банків з приватним капіталом – основним акціонером виступає фізична особа Бабаєв Аріф (Казахстан), якому належить 99,44% капіталу. Банк співпрацює з клієнтами різних галузей економіки, при цьому пріоритетним напрямком співпраці є комплексне обслуговування клієнтів юридичних осіб та підприємців з використанням сучасних банківських технологічних рішень.

За підсумками 2018 року серед 77 банківських установ (що віднесено до категорії платоспроможних) АТ «СКАЙ БАНК» посів 70 позицію за розміром активів; 60 – за обсягом коштів населення; 72 – за розміром балансового капіталу та 67 місце – за фінансовим результатом. До 2017 року банківська установа розвивалась в межах одного регіону – Харківської області. Після зміни власника та затвердження нової стратегії розвитку головний офіс банку було розташовано у власній будівлі в м. Київ та було проведено оптимізацію мережі відділень в м. Харків (на даний час діє 8 відділень).

Регулятивний капітал банку відповідає вимогам чинного законодавства, запас відхилень за більшістю економічних нормативів є достатнім. В свою чергу, показники ефективності банківської установи перебувають під тиском значних витрат від переоцінки інвестиційної нерухомості, витрат на проведення заходів по модернізації фінансової установи, оновленню IT технологій, програмного забезпечення, комунікаційних мереж тощо. Як наслідок, чистий фінансовий результат АТ «СКАЙ БАНК» за підсумками минулого року становив (-)7,9 млн грн. В свою чергу, слід зазначити, що згідно звітності за підсумками січня 2019 року Банк отримав чистий прибуток в розмірі 4,6 млн грн.

Підтвердження кредитного рейтингу АТ «СКАЙ БАНК» обумовлено достатніми показниками капіталізації та ліквідності, наявністю фінансової підтримки з боку акціонера, прийнятною структурою та якістю активів, а також диверсифікацією ресурсної бази. У той же час, актуальною для банку виступає концентрація кредитного портфеля в розрізі основних позичальників; невисокі показники ефективності, враховуючи суттєві інвестиції у розвиток матеріально-технічної бази; збереження високої чутливості банківської системи до операційних ризиків, що зумовлено волатильністю законодавчого поля, складною ситуацією в економіці, а також обмеженими фінансовими можливостями населення і підприємств реального сектору.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «СКАЙ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за підсумками 2016-2018 рр., планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтеся:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua