IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПрАТ «УПСК» на рівні uaAA

26.03.2018
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу Приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія» на рівні uaAA, прогноз рейтингу «стабільний».

ПрАТ «УПСК» працює на ринку страхування з 1992 року. Мажоритарним акціонером і Головою наглядової ради виступає Михайлов Олександр Михайлович, якому належить 61,74% акцій. Страховик є членом Моторного (транспортного) страхового бюро України та має 36 ліцензій на здійснення страхової діяльності (20 видів добровільного страхування, 16 видів - обов'язкового страхування). Незважаючи на високу конкуренцію на страховому ринку України, ПрАТ «УПСК» демонструє відносно стабільні позиції серед понад 260 учасників страхового ринку (non-life), входячи в ТОП 20 лідерів ринку за основними показниками: обсягом страхових резервів, активів, власного капіталу, залучених премій і здійснених страхових виплат. За обсягами залучених премій за договорами ОСЦПВ протягом останніх років компанія стабільно входить до складу 5 найбільших учасників страхового ринку України. Страховик має досить розвинену регіональну мережу, яка представлена в усіх областях України. Додатково Компанія представлена близько 1000 точками продажів страхових продуктів та центрів обслуговування клієнтів.

До позитивних факторів діяльності страховика слід віднести суттєвий запас активів, якими можуть бути представлені страхові резерви – станом на кінець 2017 року загальна величина активів ПрАТ «УПСК», які можуть бути враховані для покриття резервів, перевищує величину страхових резервів майже в два рази. При чому структура активів, якими представлені страхові резерви, оцінюється як добра – частка банківських депозитів і коштів на поточних рахунках становить майже 82%, решта представлена власною нерухомістю. Додатково слід зазначити, що диверсифікація банківських вкладів в розрізі банківських установ (в тому числі державних) є доброю, вказаним банкам присвоєно кредитні рейтинги, які відповідають високому інвестиційному рівню за національною рейтинговою шкалою, що знижує чутливість до ризику ліквідності. В свою чергу, збільшення адміністративних витрат і витрат на реалізацію послуг (витрати на агентські винагороди та посередницькі послуги, витрати на рекламу тощо) негативно позначається на показниках ефективності діяльності – чистий фінансовий результат за підсумками 2017 року був від’ємним та становив (-)25,3 млн грн.

Підтверджений рівень рейтингу Страховика обумовлений прийнятними показниками капіталізації та платоспроможності, високою якістю та достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. У свою чергу, Рейтингове агентство зазначає збиткову основну діяльність компанії, високе значення комбінованого показника збитковості, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору. Разом з цим, слід зазначити відсутність боргового навантаження, добру якість операцій з перестрахування ризиків, наявність широкої клієнтської бази, а також добре розвинені канали продажів, що сприяє стабільній динаміці надходжень страхових платежів.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «УПСК», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент