Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «БАНК БОГУСЛАВ» на рівні uaA-

04.10.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «БАНК БОГУСЛАВ» на рівні uaA-. При цьому прогноз рейтингу змінено на «негативний», рейтинг внесено до Контрольного списку. Рейтинг депозитів підтверджено на рівні «4» (висока надійність).

АТ «БАНК БОГУСЛАВ» здійснює свою діяльність на банківському ринку України з грудня 2006 року. Акціонерами банку виступають фізичні особи – Романенко Володимир Іванович та Вакуленко Наталія Леонідівна. Завдяки додатковим внескам акціонерів у ІІ кварталі поточного року статутний капітал було збільшено до 210 млн. грн. Головний офіс АТ «БАНК БОГУСЛАВ» розташований за адресою: м. Київ, вул. Нижньоюрківська, 81. Станом на кінець І півріччя 2017 року банк був представлений 12 відділеннями (8 – у столичному регіоні, 3 – в Одеській та 1 – в Івано-Франківській області). Клієнтська база банку нараховує понад 11 тис. клієнтів, в тому числі 1,3 тис. – юридичні особи.

Станом на 01.07.2017 р. АТ «БАНК БОГУСЛАВ» мав значний запас відхилень за нормативами ліквідності – фактичні значення нормативів станом на відповідну дату більше ніж удвічі перевищували мінімально необхідні значення. Регулятивний капітал банку станом на початок липня відповідав встановленим вимогам НБУ та складав 182,4 млн. грн. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає, що за результатами перевірки Національним банком України у вересні поточного року було скориговано суми застави за окремими кредитами. Відповідно через збільшення суми кредитного ризику регулятивний капітал АТ «БАНК БОГУСЛАВ» скоротився до розміру меншого ніж необхідно згідно вимог регулятора. На даний час банком розроблено та надано регулятору План капіталізації/реструктуризації.

Протягом січня-червня 2017 року показники ефективності діяльності банку зберігались на задовільному рівні, чому, насамперед сприяло нарощення чистого процентного доходу при порівняно невисокому рівні адміністративних витрат. Чистий прибуток установи за І півріччя поточного року склав 2,7 млн. грн., а значення коефіцієнту ефективності діяльності перевищувало 220%.

Рейтинги банку підтримуються прийнятними показниками ліквідності, в тому числі збалансуванням активів та пасивів за строками до погашення належним чином, а також покращенням показників ефективності діяльності. Разом з цим зберігається чутливість до кредитного ризику та ризику ліквідності, що зумовлено високою концентрацією клієнтського кредитного та депозитного портфелів за основними контрагентами. Також Рейтингове агентство зазначає суттєве скорочення регулятивного капіталу у вересні поточного року, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору та негативно впливає на рівень довіри до банківських установ.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «БАНК БОГУСЛАВ», в тому числі: фінансова звітність за підсумками 2014-2016 рр. та І півріччя 2017 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтеся:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua