Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА» на рівні uaAifr

29.09.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА» на рівні uaAifr, прогноз «негативний». Рейтинг збережено в Контрольному списку.

ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА» надає послуги на страховому ринку з березня 1995 року. Свою діяльність страховик здійснює на підставі 22 ліцензій – 9 обов'язкових і 13 добровільних видів страхування. Регіональна мережа представлена Головним офісом в м. Полтава, а також 15 територіальними підрозділами (філії, представництва, точки продажу) в 15 областях України. За підсумками І кварталу 2017 року компанія займала такі позиції серед понад 260 учасників ринку страхування (non-life): активи та валові страхові виплати – 33 місце; власний капітал – 28 місце; валові страхові платежі – 35 місце; страхові резерви – 39 місце. За інформацією Моторного (транспортного) страхового бюро України, за підсумками ІІ кварталу поточного року ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА» увійшла до складу 30 страховиків-членів МТСБУ, що мають високі оцінки з таких показників діяльності, як загальна оцінка діяльності страховика, якість врегулювання збитків, а також рівень скарг від потерпілих та страхувальників. Також за цей період компанія посіла друге місце серед учасників ринку за середнім строком врегулювання збитків за договорами ОСЦПВ.

За підсумками І півріччя 2017 року страховиком було залучено страхові премії на загальну суму майже 50 млн грн, що на 15% поступається показнику аналогічного періоду минулого року. В свою чергу, протягом січня-червня поточного року компанія здійснила страхові виплати на загальну суму 22,8 млн грн, що на 14,3% перевищило показник аналогічного періоду минулого року та обумовлено переважно збільшенням збитковості автострахування. За підсумками І півріччя поточного року прибуток від основної діяльності склав 1,3 млн грн (проти збитку 1,5 млн грн за аналогічний період минулого року). Чистий прибуток ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА» за вказаний період становив 29,7 тис грн.

Підтвердження рейтингу фінансової стійкості обумовлено зростанням обсягу зароблених страхових премій, достатньою питомою вагою високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви. Показники платоспроможності зберігаються на високому рівні – станом на 01.07.2017 р. фактичний запас платоспроможності перевищував нормативний у понад 8 разів. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає низьку диверсифікацію операцій з вихідного перестрахування, високе значення комбінованого показника збитковості, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору. Збереження рейтингу в Контрольному списку обумовлено зростанням чутливості страхової компанії до пруденційних ризиків з огляду на прийняття розпоряджень Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензій на провадження страхової діяльності (наразі оскаржується страховиком у судовому порядку).

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «САЛАМАНДРА-УКРАЇНА», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та І півріччя 2017 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua