Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» на рівні uaA

28.09.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» на рівні uaA, прогноз рейтингу «стабільний».

ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» здійснює страхову діяльність з 1999 року. Акціонерами Компанії виступають 4 фізичні особи – резиденти України. Свою діяльність Страховик здійснює на підставі 17 ліцензій (5 обов'язкових і 12 добровільних видів страхування). За підсумками 3 місяців 2017 року ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» займало такі позиції серед 268 учасників ринку страхування (non-life): активи – 50 місце; власний капітал та валові страхові премії – 43 місце; валові страхові виплати – 31 місце; страхові резерви – 49 місце. Також ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» за підсумками І кварталу поточного року посіло 15 позицію за обсягом залучених премій за договорами медичного страхування.

За підсумками І півріччя 2017 року ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» залучило страхових платежів на загальну суму 28,4 млн грн, що майже відповідає показнику аналогічного періоду минулого року. Пріоритетним для Компанії видом страхування виступає медичне. За підсумками І півріччя поточного року Компанія здійснила страхові виплати на загальну суму 24,7 млн грн, що на третину перевищило виплати здійснені протягом січня-червня минулого року та обумовлено підвищенням збитковості медичного страхування. Основна діяльність ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» за підсумками І півріччя 2017 року була прибутковою. Чистий прибуток за цей період становив 2,1 млн грн (проти прибутку в сумі 0,6 млн грн за І півріччя минулого року).

Підтверджений рівень кредитного рейтингу обумовлений достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви та високими показниками капіталізації. Разом з цим, діяльності Компанії притаманна концентрація страхового портфеля за видами страхування, невисока диверсифікація розміщених депозитів в розрізі банківських установ, значний обсяг інвестицій в цінні папери з обмеженою ліквідністю, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає високі показники платоспроможності – станом на 01.07.2017 р. фактичний запас платоспроможності перевищував нормативний у понад 5 разів.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «СК «РАРИТЕТ», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та І півріччя 2017 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua