IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «БМ БАНК» на рівні uaBBB+

25.09.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «БМ БАНК» на рівні uaBBB+, прогноз «негативний». Кредитний рейтинг збережено у Контрольному списку. Рейтинг депозитів підтверджено на рівні «4+» (висока надійність).

АТ «БМ БАНК» було зареєстровано в грудні 2005 року. Основним акціонером банківської установи виступає російський банк акціонерне товариство «БМ-Банк», частка якого в статутному капіталі становить 99,99%. Головний офіс АТ «БМ БАНК» розташований за адресою: м Київ, бульвар Тараса Шевченка, 37/122. Станом на кінець І півріччя поточного року банк був представлений 17 відділеннями в 14 областях України.

Завдяки додатковим внескам акціонера в минулому році статутний капітал АТ «БМ БАНК» було збільшено з 1,63 млрд грн до 3,28 млрд грн. В свою чергу, враховуючи суттєві збитки минулих та поточного років, регулятивний капітал Банку станом на початок липня 2017 року становив 308 млн грн. Тобто, адекватність капіталу є достатньою – фактичне значення нормативу Н2 більш ніж в 2,5 рази перевищує граничне значення, що встановлено регулятором. Нормативи ліквідності протягом аналізованого періоду виконувалися з достатнім запасом, щоб нівелювати поточні ризики ліквідності. Формування значних резервів під активні операції протягом останніх декількох років, а також отримання від’ємного чистого процентного доходу (через погіршення якості обслуговування боргів основними позичальниками) зумовлює отримання значних збитків АТ «БМ БАНК». Так, за підсумками 2016 року від’ємний фінансовий результат банку становив 1,76 млрд грн. Збиток І півріччя 2017 року становив 59,25 млн грн.
Рейтинги банку підтримуються прийнятними показниками капіталізації, доброю диверсифікацією клієнтського депозитного портфеля за основними вкладниками, а також високими показниками ліквідності. Разом з цим, зберігається чутливість банку до кредитного та валютного ризиків, що зумовлено концентрацією клієнтського кредитного портфеля за основними позичальниками та суттєвою питомою вагою кредитів в іноземній валюті. Рейтингове агентство зазначає низьку якість активів, суттєвий збиток минулих та поточного років, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору та негативно впливає на рівень довіри до банківських установ. Збереження кредитного рейтингу в Контрольному списку з прогнозом «негативний» пов’язане з введенням в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо українських банків з російським державним капіталом.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «БМ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за підсумками 2014-2016 рр. та І півріччя 2017 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтеся: