IBI-Rating оновило кредитні рейтинги ПАТ «Укртелеком» та випусків відсоткових облігацій

29.08.2017
IBI-Rating повідомляє про оновлення довгострокових кредитних рейтингів ПАТ «Укртелеком» та його випусків відсоткових облігацій серій P-Q і T-V, за результатами якого кредитні рейтинги було знижено з рівня uaА, прогноз «стабільний» до рівня uaBBB прогноз «негативний» (вказує на можливість подальшого зниження). Кредитні рейтинги також було внесено до Контрольного списку рейтингів, де знаходяться рейтинги, які можуть бути переглянуті в короткостроковій перспективі.

Зазначені рейтингові дії обумовлені невизначеністю щодо подальшої діяльності ПАТ «Укртелеком», що пов’язано з можливістю його повернення у державну власність, а також арештом акцій (зумовлений невиконанням боргових зобов’язань його мажоритарним акціонером). Крім того, ПАТ «Укртелеком» виступає стороною у судових позовах, результат розгляду яких може суттєво вплинути на його фінансовий стан.

Діяльність ПАТ «Укртелеком» за результатами 2016 року та 3 міс. 2017 року була прибутковою при практично незмінних, порівняно з аналогічними періодами, обсягах чистого доходу. Емітент зберігав досить високу частку власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності. Рівень боргового навантаження (співвідношення показника EBITDA та обсягу чистого боргу) в результаті залучення нових кредитів зріс, проте оцінюється як невисокий.

ПАТ «Укртелеком» залишається найбільшим оператором телекомунікаційних послуг в Україні. Компанія надає широкий перелік послуг для населення і підприємств, в тому числі послуги: місцевого (міського та сільського), міжміського і міжнародного телефонного зв’язку, мобільного зв’язку третього покоління, комп’ютерного зв’язку (в т. ч. доступу в Інтернет), телеграфного зв’язку та дротового мовлення, а також послуги з надання в користування каналів електрозв’язку. Емітент займає провідні позиції на ринку фіксованого зв'язку і широкосмугового доступу до мережі Інтернет, які забезпечуються власною потужною транспортною телекомунікаційною мережею, що охоплює всі регіони країни. При цьому перспективність ринку телекомунікаційних послуг зумовлює посилення конкуренції. Відзначається зниження попиту на послуги фіксованого зв'язку та поступове її заміщення послугами мобільного зв'язку, що відповідає загальносвітовій тенденції.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «Укртелеком», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та 3 міс. 2017 року, довідкова інформація про діяльність, інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент

За додатковою інформацією звертайтеся: