Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr

12.07.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr, прогноз рейтингу «у розвитку».

Підтвердження рівня рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» обумовлено входженням Компанії в число найбільших учасників страхового ринку України, зростанням питомої ваги високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви, зменшенням чутливості Страховика до ринкового ризику внаслідок скорочення інвестицій в цінні папери, а також достатніми показниками платоспроможності. Також Агентство зазначає стабільну динаміку зароблених страхових премій та відсутність боргового навантаження у вигляді банківських позик або заборгованості за розміщеними борговими цінними паперами. В свою чергу, має місце невисока диверсифікація страхового портфеля, збиткова діяльність у І кварталі 2017 року, висока частка резервів заявлених, але не виплачених збитків, у загальних страхових резервах, а також високе значення комбінованого показника збитковості.

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» є правонаступницею Укрдержстраху (за винятком зобов'язань за довгостроковими договорами страхування колишнього Держстраху), заснованого 25 листопада 1921 року. Цю дату компанія вважає датою свого заснування. У 1993 році Укрдержстрах було перетворено на Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», засновником якого, з боку Держави, виступив Фонд державного майна України. У 2007 році Фонд державного майна України продав інвесторові останній пакет акцій, що перебував у державній власності. Станом на початок квітня 2017 року акціонерами ПАТ «НАСК «ОРАНТА», які мають понад 10% акцій, виступають АТ «БТА Банк» (Казахстан), а також дві компанії, що зареєстровані в республіці Кіпр.

Свою діяльність Страховик здійснює на підставі 33 ліцензій – 15 обов’язкових і 18 добровільних видів страхування. Протягом аналізованого періоду частка ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на ринку страхування дещо зменшилась, проте зберіглась суттєвою. За підсумками 3 місяців 2017 року займало такі позиції серед понад 250 учасників ринку страхування (non-life): активи – 14 місце; власний капітал – 15 місце; страхові платежі – 14 місце; страхові виплати – 12 місце; страхові резерви – 11 місце. Крім того ПАТ «НАСК «ОРАНТА» стабільно посідає першу позицію за обсягом страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Чистий прибуток страховика за підсумками минулого року склав 35,5 млн. грн. У І кварталі 2017 року Страховик спрацював зі збитком у сумі 17,4 млн. грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «НАСК «ОРАНТА», в тому числі: річна фінансова звітність за 2014-2016 рр. та за 3 місяці 2017 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua