IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПАТ «СБЕРБАНК» на рівні uaAA+

12.06.2017
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ПАТ «СБЕРБАНК» на рівні uaAA+ з прогнозом «негативний» та збереженням рейтингу в Контрольному списку. Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «5+» (відмінна надійність).

Підтвердження рейтингів ПАТ «СБЕРБАНК» обумовлено високими показниками операційної ефективності, міцними ринковими позиціями, а також диверсифікацією напрямів інвестування коштів та джерел залучення ресурсів. Окрім того, при оновленні рейтингів було враховано значний обсяг фінансування від пов’язаних структур, що, на думку Рейтингового агентства, збережеться навіть після зміни власників банку. В той же час, зберігається концентрація клієнтського кредитного портфеля за основними позичальниками, що разом із значним обсягом негативно-класифікованих активів підвищує уразливість до кредитного ризику. Також на рейтинги банку впливає збереження складної ситуації в економіці, очікувана зміна власників банківської установи та невизначеність стратегії розвитку.

Збереження кредитного рейтингу в Контрольному списку пов’язане з введенням в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 березня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо українських банків з російським державним капіталом. Слід зазначити, що наприкінці березня поточного року на офіційному сайті єдиного акціонера банку – ПАТ «Сбербанк» (РФ), було розміщено інформацію про укладення угоди з продажу ПАТ «СБЕРБАНК». У квітні 2017 року регулятору було надано пакет документів від консорціуму іноземних інвесторів (для погодження зміни власників).

ПАТ «СБЕРБАНК» є системною банківською установою. Банк утримує міцні ринкові позиції та обслуговує як населення, так і підприємства різних галузей економіки в різних регіонах країни – станом на початок 2017 року банк обслуговував понад 1,1 млн. клієнтів; регіональна мережа налічує майже 130 діючих відділень. Капіталізація банку підтримується на помірному рівні, враховуючи наявність узгодженого з НБУ графіку покращення капіталізації. В 2016 році було зареєстровано чергове збільшення статутного капіталу (до 12,465 млрд. грн.). Разом з цим за результатами ревізії якості активів, банк відобразив у звітності 2016 року значний обсяг збитків через зростання витрат на відрахування в резерви – збиток за минулий рік склав 2,8 млрд. грн. В свою чергу, за підсумками І кварталу 2017 року банк отримав прибуток в розмірі 44,3 млн. грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «СБЕРБАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та 3 місяці 2017 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент.