Друк

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» та облігацій серії А

27.04.2017
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» і відсоткових облігацій серії А на рівні uaBBB-, прогноз «стабільний».

ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» здійснює діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Одеської області. Для ведення зазначених видів діяльності Емітент має необхідні ліцензії з необмеженим терміном дії. Емітент є природним монополістом на території Одеської області з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами, що забезпечує стабільність збуту.

За підсумками 2016 року корисний відпуск електроенергії власним споживачам ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» знизився на 0,4% (переважно за рахунок зниження споживання населенням – найбільшої групи споживачів). В результаті підвищення відпускних тарифів, що викликало зниження рівня розрахунків, зросла заборгованість основних груп споживачів.

Чистий дохід ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» за 2016 рік збільшився, порівняно з попереднім роком, на 36,8% – до 6 102,8 млн. грн. Зафіксовано приріст за всіма основними складовими чистого доходу, найбільшою з яких залишається постачання електроенергії юридичним особам (близько 70% у загальній структурі). За результатами 2016 року діяльність Емітента була збитковою, основними причинами чого були переоцінка вартості основних засобів та від’ємні курсові різниці за валютними зобов’язаннями в умовах девальвації гривні. В результаті залучення нових кредитів, а також переоцінки зобов’язань за валютними кредитами, обсягу боргу ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» на кінець 2016 року збільшився. Рівень боргового навантаження Емітента за підсумками року посилився, проте оцінюється як прийнятний. Зберігається чутливість до валютного ризику, зумовленого наявністю валютних кредитів.

Емітент зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України. За 2016 рік ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» було профінансовано 296,7 млн. грн. за інвестиційною програмою. Основним напрямом (75% від загального обсягу фінансування) було будівництво, модернізація та реконструкція електричних мереж та обладнання.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2014-2016 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випуску облігацій серії А, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua