IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія» на рівні uaAA

12.04.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу Приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія» на рівні uaAA, прогноз рейтингу «стабільний».

ПрАТ «УПСК» працює на ринку страхування з 1992 року. Мажоритарним акціонером і Головою наглядової ради виступає Михайлов Олександр Михайлович, якому належить 61,74% акцій. Страховик є членом Моторного (транспортного) страхового бюро України та має 36 ліцензій на здійснення страхової діяльності (20 видів добровільного страхування, 16 видів - обов'язкового страхування). Незважаючи на високу конкуренцію на страховому ринку України, ПрАТ «УПСК» демонструє відносно стабільні позиції серед понад 250 учасників страхового ринку (non-life), входячи в ТОП 20 лідерів ринку за основними показниками: обсягом страхових резервів, активів, власного капіталу, залучених премій і здійснених страхових виплат. Страховик має досить розвинену регіональну мережу, яка представлена 53 філіями і 27 районними відділеннями, розташованими у всіх областях України. Додатково Компанія представлена близько 1000 точками продажів страхових продуктів та центрів обслуговування клієнтів, які працюють на підставі агентських угод. Страховик за підсумками 2016 року отримав чистий прибуток у розмірі 9,9 тис. грн.

Підтверджений рівень рейтингу Страховика обумовлений прийнятними показниками капіталізації та платоспроможності, високою якістю та достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає збиткову основну діяльність компанії, високе співвідношення операційних витрат до зароблених платежів, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору та негативно впливає на рівень довіри до фінансових установ. Разом з цим, слід зазначити відсутність боргового навантаження, наявність широкої клієнтської бази, а також добре розвинені канали продажів, що сприяє стабільній динаміці надходжень страхових платежів.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «УПСК», в тому числі: річна фінансова звітність за 2014-2016 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент.