Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг інвестиційної привабливості Тернополя на рівні invВВВ+

03.11.2016
IBI-Rating повідомляє про підтвердженні рейтингу інвестиційної привабливості міста Тернополя на рівні invВВВ+ (достатня інвестиційна привабливість).

Підтверджений рівень рейтингу інвестиційної привабливості м. Тернополя обумовлений його значенням як регіонального центру. Вдале географічне положення, природно-кліматичні умови за існуючого лояльного екологічного законодавства та відсутності суттєвих екологічних проблем створюють додаткові можливості для інвесторів.

Обсяги інвестування в міську економіку у поточному році показують позитивну динаміку. Так, показник капітальних інвестицій на душу населення у І півріччі 2016 року порівняно із аналогічним показником минулого року збільшився в 1,6 рази та є на 15% більшим за середній показник по Україні, а показник прямих іноземних інвестицій зріс на 1,6% та залишається набагато нижчим за середній показник по Україні й свідчить про недостатність надходження прямих іноземних інвестицій в економіку міста.

За низького боргового навантаження на місцевий бюджет можливості міста брати участь в реалізації масштабних інвестиційних проектів обмежені відсутністю суттєвих важелів надання пільг для інвесторів. Разом з тим місто має позитивний досвід співпраці з міжнародними фінансовими інституціями.

Місту притаманна гарна забезпеченість закладами охорони здоров’я, освіти та культури, а також наявність об’єктів, які відносяться до історико-культурної спадщини. Існує потенціал до збільшення кількості міських жителів за рахунок притоку населення з регіонів, а також має місце позитивний природний приріст. Обсяги викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря у розрахунку на одного мешканця майже у 2 рази менше, ніж в середньому по Україні.

Позитивно на рейтинг можуть вплинути: вдосконалення нормативної бази та успішна реалізація базових програм розвитку міста, зростання більшості показників соціально-економічного розвитку до загальнодержавного рівня, покращення стану інфраструктури. Негативно на рейтинг можуть вплинути: подальший знос інфраструктури, виявлення скарг з боку інвесторів на діяльність місцевої влади, погіршення показників ефективності діяльності підприємств та скорочення обсягів інвестицій.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від м. Тернопіль, у тому числі: казначейська звітність за І півріччя 2016 року, данні щодо виконання програми соціально-економічного розвитку міста та бюджету міста за І півріччя 2016 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Департамент рейтингів муніципальної сфери.
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua