Друк

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ДП «МА «Бориспіль» та облігацій серії L, змінивши прогноз на позитивний

26.10.2016
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ДП «МА «Бориспіль» та його відсоткових облігацій серії L на рівні uaAA зі зміною прогнозу рейтингів зі «стабільний» на «позитивний». Зміна прогнозу зумовлена зростаючою динамікою ключових показників фінансово-господарської діяльності Емітента та вказує на можливість підвищення рейтингів протягом року при збереженні позитивних тенденцій.

ДП «МА «Бориспіль» має стратегічне значення та утримує статус основного аеропорту країни з найбільшою сучасною інфраструктурою. При цьому діяльність підприємства чутлива до державної регуляторної політики. Вітчизняний ринок авіаперевезень демонструє поступове відновлення, що позитивно відображається на показниках діяльності аеропортів, у т.ч. Емітента. За підсумками 6 міс. 2016 року пасажиропотік ДП «МА «Бориспіль» збільшився на 14% – до 3,64 млн. пасажирів, а за 9 міс. ріст пришвидшився до 16% (пасажиропотік склав 6,47 млн. пасажирів). Нарощення пасажиропотоку відбулося у т.ч. завдяки реалізації «хабової» стратегії розвитку, що спрямована на залучення додаткових трансферних пасажирів в умовах низької платоспроможності більшості вітчизняних пасажирів. Рейтингове агентство відмічає підвищення ефективності управління та оптимізацію бізнес-процесів, що створює потенціал для подальшого розвитку підприємства.

За результатами 6 міс. 2016 року продовжилося покращення фінансових результатів, що забезпечило високі показники ефективності діяльності. Залучення додаткового пасажиропотоку позитивно позначилося на доходах ДП «МА «Бориспіль». Так, чистий дохід за результатами 6 міс. 2016 року збільшився, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, на 24,7% – до 1 440,4 млн. грн. Підсумком діяльності став чистий прибуток у розмірі 535,3 млн. грн., що перевищило результат аналогічного періоду попереднього року в 2,5 рази. Рентабельність EBITDA за 6 міс. 2016 року зросла до 70,5%, рентабельність чистого прибутку – до 37%.

Протягом січня-червня 2016 року обсяг боргу (зобов’язання за відсотковими облігаціями та кредитами) ДП «МА «Бориспіль» знизився на 6,8% і на 30.06.2016 р. становив 2 663,6 млн. грн. екв. Скорочення відбулося в результаті погашення частини зобов’язань за кредитами, тоді як обсяг зобов’язань за облігаціями залишився незмінним. Кредиторами Емітента виступають державні банки, а також Міністерство фінансів. Прив’язка аеропортових зборів (забезпечують до 60% доходів) до іноземної валюти значно знижує чутливість Емітента до валютного ризику за валютними кредитами. Ефективна політика в сфері управління боргом сприяла зниженню рівня боргового навантаження – співвідношення чистого боргу (зобов’язання за відсотковими облігаціями та кредитами, зменшені на обсяг грошових коштів) та показника EBITDA (за 12 міс.) станом на 30.06.2016 р. склало 0,9х, проти 1,4х за підсумками 2015 року. Власний капітал ДП «МА «Бориспіль» формував понад 60% в структурі джерел фінансування його діяльності, що вказує на достатній рівень фінансової незалежності. За підсумками 6 міс. 2016 року суттєво підвищився показник абсолютної ліквідності Емітента – наявні високоліквідні активи (грошові кошти та їх еквіваленти) покривали понад 75% поточних зобов’язань.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ДП «МА «Бориспіль», в тому числі: фінансова звітність за 2013-2015 рр. та 6 міс. 2016 року, довідкова інформація про діяльність ДП «МА «Бориспіль», інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент 
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua