IBI-Rating підтвердило рейтинг надійності банківських вкладів АБ «Укргазбанк» на рівні 5+

IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу надійності банківських вкладів АБ «Укргазбанк» на рівні 5+ (відмінна надійність). Рейтинг надійності банківських вкладів на рівні 5 вказує на те, що фінансова установа надійна, своєчасно розраховується за зобов'язаннями в межах вимог, встановлених чинним законодавством України, в т.ч. НБУ, та має добру репутацію. Ймовірність виникнення проблем із своєчасним поверненням вкладів низька, оскільки фінансова установа малочутлива до впливу зовнішніх та внутрішніх факторів. Оцінка впливу зовнішніх факторів не поширюється на ситуації, пов’язані з форс-мажорними обставинами.

Підтвердження рівня рейтингу надійності банківських вкладів АБ «Укргазбанк» обумовлено тим, що банківська установа вчасно та в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед кредиторами, та має значний обсяг високоліквідних активів.

В той же час, концентрація активів у розрізі окремих контрагентів, а також значна частка неробочих кредитів підвищує чутливість Банку до окремих фінансових ризиків та чинить тиск на її ліквідність. Капіталізація Банку залишається достатньою, а якість капіталу доброю.

В поточному році АБ «Укргазбанк» значно збільшив інвестиції в ОВДП. В той же час, в структурі наданих кредитів клієнтам та портфеля корпоративних цінних паперів значною залишається частка проблемних активів. Окрім того, концентрація наданих кредитів за окремими позичальниками залишається значною, що підвищує чутливість Банку до кредитного ризику. У разі подальшого погіршення ситуації в економіці Рейтингове агентство не виключає зниження ліквідності забезпечення за наданими Банком кредитами та зростання потенційних втрат Банку за наданими кредитами та фінансовими інвестиціями.

Основною складовою ресурсної бази Банку залишаються кошти клієнтів, однак ресурсна база залишається концентрованою за основними кредиторами. За результатами січня–серпня 2016 року діяльність АБ «Укргазбанк» була прибутковою, однак показники ефективності діяльності перебувають низькими.

IBI-Rating наразі не вбачає факторів, які можуть призвести до підвищення рівня кредитного рейтингу Банку у короткостроковій перспективі. Зниження кредитного рейтингу можливе у разі погіршення платоспроможності (ліквідності) Банку; зростання кредитних ризиків через погіршення обслуговування наданих кредитів, підвищення уразливості Банку до ринкових ризиків, зниження показників ефективності діяльності та збиткова діяльність, а також погіршення політичної та економічної ситуації в країні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АБ «Укргазбанк», в тому числі: фінансова звітність за 2013–2015 рр. та 8 міс. 2016 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua