Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» серії А на рівні uaBBB

20.06.2016
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу іменних відсоткових незабезпечених облігацій СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» серії А на рівні uaВВВ, прогноз «стабільний».

Зберігається залежність СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» від державного регулювання, оскільки діяльність з оптової торгівлі лікарськими засобами та їхнього імпорту підлягає ліцензуванню. Розвинена мережа власних аптечних складів, а також співпраця як з українськими, так і з закордонними виробниками зумовлює стійку ринкову позицію Емітента. Так, протягом останніх років СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» займає друге місце за обсягами поставок лікарських засобів у аптечні мережі. При цьому значний обсяг операцій з імпорту лікарських засобів та наявність валютних боргових зобов’язань зумовлюють чутливість Емітента до валютного ризику та можливих змін митного регулювання.

СП «Оптіма-Фарм, ЛТД» наростило обсяги реалізації лікарських засобів як у натуральному, так і у грошовому вимірі, що зумовило ріст чистого доходу за підсумками 2015 року на 26%, а за 3 міс. 2016 року – на 22%. Діяльність Емітента була прибутковою, проте значний вплив на фінансові результати мало списання значного обсягу безнадійної дебіторської заборгованості, а також операційні курсові різниці, зумовлені девальвацією гривні. Чистий прибуток за 2015 рік склав 100 млн. грн., а за І квартал 2016 року – 42,6 млн. грн. Переоцінка валютних боргових зобов’язань та зниження показника EBITDA зумовили посилення боргового навантаження, проте враховуючи довгостроковість більшості зобов’язань, рівень боргового навантаження оцінюється як прийнятний.

IBI-Rating наразі не вбачає факторів, які б могли вплинути на підвищення рівня кредитного рейтингу. Зниження кредитного рейтингу можливе у разі невиконання боргових зобов’язань, зниження фінансових результатів та показників ефективності діяльності, суттєвого зростання рівня боргового навантаження.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», в тому числі: фінансова звітність за 2013-2015 рр. та 3 міс. 2016 року, довідкова інформація про діяльність СП «Оптіма-Фарм, ЛТД», інформація про випуск облігацій серії А, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент.
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua