Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг інвестиційної привабливості міста Одеси на рівні invA+

30.05.2016
IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу інвестиційної привабливості міста Одеси на рівні invA+ (висока інвестиційна привабливість).

Підтверджений рівень рейтингу м. Одеси обумовлений значенням міста як економічного центру південної частини України. Високий природно-ресурсний потенціал міста, сформований вигідним географічним положенням та сприятливими природно-кліматичними умовами, створює конкурентні переваги та додаткові можливості для інвесторів. Місту, як і загалом Україні, притаманне лояльне екологічне законодавство з мінімальною кількістю обмежень. Існуючі екологічні проблеми, що створюють певний тиск на розвиток окремих видів бізнесу та позначаються на умовах проживання, у разі посилення можуть вплинути на реалізацію стратегічних планів розвитку.

Консолідація гілок місцевої влади, високий ступінь розвитку інженерно-транспортної інфраструктури, навіть за суттєвих показників зношеності, сприяють збереженню високих показників економічного розвитку, які мають потенціал до подальшого зростання в ряді секторів економіки. Певний тиск на розвиток міста чинить політична нестабільність. Однак місто має певні додаткові можливості на фінансовому ринку за рахунок більш високого, ніж в інших містах України, розвитку фінансових інституцій та помірного боргового навантаження на місцевий бюджет. Разом з тим можливості місцевого бюджету брати спільну участь в реалізації масштабних інвестиційних проектів обмежені в силу вітчизняної специфіки. У місцевої влади відсутні суттєві важелі для надання пільг інвесторам, стратегія побудови відносин між владою та інвесторами не формалізована.

Місту притаманна гарна забезпеченість закладами охорони здоров’я, освіти та культури, а також наявність об’єктів, які відносяться до історико-культурної спадщини, частина з яких має не лише національне, але й міжнародне значення.

Позитивно на рейтинг інвестиційної привабливості можуть вплинути: вдосконалення нормативної бази та реалізація базових програм розвитку міста, підвищення рівня доходів населення, стабілізація і поступове покращення екологічної ситуації, модернізація інфраструктури. Негативно на рейтинг інвестиційної привабливості можуть вплинути: виявлення скарг з боку інвесторів на діяльність місцевої влади, погіршення показників ефективності діяльності підприємств та скорочення обсягів інвестицій, погіршення екологічної ситуації, подальший знос інфраструктури.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від м. Одеси, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, річна казначейська звітність за період 2013-2015 рр., показники соціально-економічного розвитку і бюджету міста, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Муніципальний департамент.
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua