Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг надійності банківських вкладів ПАТ «БТА БАНК» на рівні 5

04.04.2016
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу надійності банківських вкладів ПАТ «БТА БАНК» на рівні 5 (відмінна надійність). Рейтинг надійності банківських вкладів на рівні 5 вказує на те, що фінансова установа надійна, своєчасно розраховується за зобов'язаннями в межах вимог, встановлених чинним законодавством України, в т.ч. НБУ, та має добру репутацію. Ймовірність виникнення проблем із своєчасним поверненням вкладів низька, оскільки фінансова установа малочутлива до впливу зовнішніх та внутрішніх факторів. Оцінка впливу зовнішніх факторів не поширюється на ситуації, пов’язані з форс-мажорними обставинами.

Підтвердження рівня рейтингу ПАТ «БТА БАНК» обумовлено збереженням високого рівня капіталізації Банку, при цьому капітал захищений нерухомістю, яка знаходиться у власності фінансової установи. Банк вчасно та в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед кредиторами. Фактичні значення економічних нормативів ліквідності перевищують мінімальні допустимі, встановлені НБУ. Однак подальше погіршення якості кредитів та можливий відтік коштів клієнтів може чинити тиск на ліквідність Банку та підвищує його уразливість до окремих фінансових ризиків. Упродовж аналізованого періоду посилилась залежність Банку від фінансового стану невеликої кількості позичальників, що підвищує уразливість Банку до кредитного ризику. Окрім цього, вплив на чутливість до окремих фінансових ризиків може посилитись внаслідок збереження негативних тенденцій в економіці країни та подальше зниження платоспроможності позичальників. В той же час, Рейтингове агентство IBI-Rating відмічає зниження уразливості Банку до валютного ризику, шляхом погашення частини валютних кредитів.

Основною складовою ресурсної бази залишаються кошти власника та клієнтів. Останні формуються переважно строковими коштами фізичних осіб. Однак ресурсній базі Банку притаманна залежність від найбільших кредиторів, що обмежує фінансову гнучкість Банку та підвищує уразливість до ризику ліквідності. Протягом аналізованого періоду діяльність Банку була прибутковою, хоча обсяг прибутку незначний. Дана ситуація зумовлена переходом до МСФЗ. Відповідно, показники ефективності діяльності знизились.

IBI-Rating наразі не вбачає факторів, які можуть призвести до підвищення рівня рейтингу надійності банківських вкладів Банку у короткостроковій перспективі. Зниження рейтингу надійності банківських вкладів можливе у разі погіршення платоспроможності (ліквідності) Банку; зростання кредитних ризиків через погіршення обслуговування наданих кредитів, підвищення уразливості Банку до ринкових ризиків, збиткова діяльність та подальше зниження показників ефективності діяльності, а також погіршення політичної та економічної ситуації в країні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «БТА БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2013-2015 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент.
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua