Друк

Рейтинг інвестиційної привабливості м. Вінниці підтверджено на рівні invA-

03.12.2014
IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу інвестиційної привабливості м. Вінниці на рівні invA- (висока інвестиційна привабливість).

Підтвердження рейтингу інвестиційної привабливості м. Вінниці обумовлене значенням міста як регіонального центру України, сприятливими географічними та природно-кліматичні умовами, а також лояльним екологічним законодавством з мінімальною кількістю обмежень, які надають місту конкурентні преваги та формують значні можливості для інвесторів.

В аналізованому періоді інвестиційна активність в місті підтримувалась не тільки за рахунок вітчизняних інвестицій, але й за рахунок іноземних, які в розрахунку на одного мешканця поки є нижчими, ніж в середньому по країні. Однак активні дії місцевої влади зі створення для інвесторів умов діяльності сприяють економічному розвитку за наявності потенціалу для подальшого зростання в ряді секторів економіки. Додатково потрібно відмітити наявність підтримки з боку обласної влади, консолідацію гілок місцевої влади, впровадження активних програм з підвищення кваліфікації місцевих спеціалістів, заходів із наповнення бюджету та позитивну діяльність більшості підприємств міста. Крім того, міська влада вживає заходи з покращення міської інфраструктури, хоча все ще має місце збереження високих показників її зношеності. Місто має певні додаткові можливості на фінансовому ринку за рахунок помірного боргового навантаження на місцевий бюджет. Однак можливості міського бюджету брати участь в реалізації масштабних інвестиційних проектів обмежені через вітчизняну специфіку. Крім того, у місцевої влади відсутні суттєві важелі для надання пільг інвесторам. Місту притаманна достатня забезпеченість закладами охорони здоров’я та освіти при типовому для держави превалюванні гуманітарних і економічних вузів над технічними.

Позитивно на рейтинг інвестиційної привабливості міста можуть вплинути: вдосконалення нормативної бази та успішна реалізація базових програм розвитку міста, детінізація економіки та зростання більшості показників до загальнодержавного рівня, покращення стану інфраструктури. Негативно на рейтинг інвестиційної привабливості міста можуть вплинути: подальший знос інфраструктури, виявлення скарг з боку інвесторів на діяльність місцевої влади, погіршення показників ефективності діяльності підприємств та скорочення обсягів інвестицій.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від м. Вінниці, у тому числі: річна казначейська звітність за період 2012-2013 рр. та I півріччя 2014 року, планові показники соціально-економічного розвитку та бюджету міста, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів муніципальної сфери.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
Анна Іваницька
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua