Друк

Кредитний рейтинг м. Тернополя підтверджений на рівні uaBBB

09.10.2014
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу м. Тернополя на рівні uaВВВ з прогнозом "стабільний".

Підтверджений рівень кредитного рейтингу міста Тернополя обумовлений його значенням як регіонального центру. Місту притаманна висока диверсифікація доходної частини бюджету та помірний рівень бюджетної забезпеченості, наближений до середнього значення для місцевих бюджетів. Більшість показників соціально-економічного розвитку міста є дещо нижчими за середні по країні, що обмежує доходну частину його бюджету. Має місце зростання залежності доходної частини бюджету м. Тернополя від трансфертів з бюджетів інших рівнів та від позичок з Єдиного казначейського рахунку, а також скорочення надходжень доходів від операцій з капіталом до бюджету розвитку. Показники ліквідності перебувають на помірному рівні. Виважена боргова політика допомагає підтримувати низький рівень прямого боргового навантаження. Зберігається високий рівень зношеності основних засобів, в тому числі житлового фонду, об’єктів інженерної та транспортної інфраструктури міста, що призводить до необхідності здійснення значних капітальних вкладень в місцеву інфраструктуру.

Позитивно на кредитний рейтинг міста можуть вплинути: зростання доходної частини бюджету Тернополя та покращення більшості показників соціально-економічного розвитку в розрахунку на одного мешканця міста. Негативно на кредитний рейтинг міста можуть вплинути: погіршення показників виконання доходів бюджету, зниження ліквідності, суттєве зростання боргових зобов’язань, погіршення ситуації на ринку запозичень або обмеження доступу до нього муніципальних утворень.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від міста Тернополя, у тому числі: річна казначейська звітність за період 2010-2013 рр., планові та фактичні показники соціально-економічного розвитку та бюджету міста, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів муніципальної сфери.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
Анна Іваницька
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua