Друк

Індивідуальний рейтинг надійності вкладів ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" підтверджено на рівні 4 (висока надійність)

02.04.2014
IBI-Rating повідомляє про підтвердження індивідуального рейтингу надійності вкладів ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" на рівні 4 (висока надійність).

Підтверджений рівень індивідуального рейтингу надійності вкладів ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" обумовлений збереженням високих показників капіталізації Банку. Якість власного капіталу залишається доброю, оскільки він сформований переважно статутним капіталом. ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" дотримується регулятивних вимог, вчасно виконує свої зобов’язання перед клієнтами та контрагентами, стабільно підтримує необхідний розмір коштів на коррахунку в НБУ. Питома вага високоліквідних активів перебуває на достатньому рівні, що дозволяє повністю покривати поточні зобов’язання. Тимчасово вільні кошти Банк розміщує на міжбанківському ринку. Рейтингове агентство IBI-Rating вважає, що Банк може розраховувати на підтримку з боку власників, що доводить збільшення статутного капіталу на 179 млн. грн. у липні минулого року. В IV кварталі 2013 року у Банку з’являється незначна прострочена заборгованість, що пов’язано зі стартом кредитування фізичних осіб. Кредитний ризик підвищується внаслідок кредитування переважно корпоративних клієнтів та наявності незначної клієнтської бази. Але це обумовлено нетривалим періодом діяльності Банку. Уразливість фінансової установи до валютного ризику підвищується через значний обсяг валютних кредитів, обслуговування яких може погіршитись при наявних коливаннях курсу національної валюти. Разом з тим великі кредити підкріплені заставою, простроченої заборгованості за ними немає. Основною складовою ресурсної бази є кошти клієнтів: як фізичних, так і юридичних осіб. Однак її концентрація за основними кредиторами суттєва. За результатами роботи у 2013 році діяльність Банку збиткова. Однак в окремих періодах спостерігається прибуток, який зменшує раніше отримані збитки. Показники ефективності діяльності Банку протягом ІІ півріччя перебувають на невисокому рівні, що зумовлено розвитком власної мережі, втім, залишаються прийнятними.

Позитивно на індивідуальний рейтинг надійності вкладів можуть вплинути: диверсифікація ресурсної бази за кредиторами та клієнтського депозитного портфеля за основними вкладниками, зниження залежності Банку від фінансового стану окремих позичальників, зниження обсягу та концентрації портфеля цінних паперів за емітентами. Негативно на індивідуальний рейтинг надійності вкладів можуть вплинути: погіршення платоспроможності (ліквідності) Банку, зростання кредитних ризиків через погіршення обслуговування наданих кредитів, зниження якості портфеля цінних паперів, збиткова діяльність, а також погіршення політичної та економічної ситуації в країні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ", в тому числі: річна фінансова звітність за червень-грудень 2013 року, планові показники діяльності на 2014 рік, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів фінансової сфери.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
Анна Іваницька
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua