Друк

Індивідуальний рейтинг надійності вкладів ПАТ ’‘БАНК ’‘СОФІЙСЬКИЙ’‘ підтверджено на рівні 4

02.01.2014
IBI-Rating повідомляє про підтвердження індивідуального рейтингу надійності вкладів ПАТ ’‘БАНК ’‘СОФІЙСЬКИЙ’‘ на рівні 4 (висока надійність).

Підтверджений індивідуальний рейтинг надійності вкладів відображає збереження високих показників капіталізації Банку. Також ПАТ ‘‘БАНК ‘‘СОФІЙСЬКИЙ’‘ стабільно підтримує необхідний розмір коштів на коррахунку в НБУ. Частка високоліквідних активів Банку залишається на достатньому рівні. Банк не допускає виникнення надлишкової ліквідності шляхом розміщення в кінці кожного банківського дня наявних вільних коштів у міжбанківські кредити овернайт. Разом з тим IBI-Rating впевнене, що Банк може розраховувати на підтримку з боку власників. Банк вчасно виконує свої зобов’язання перед клієнтами та контрагентами, а також регулятивні вимоги. Крім того, Рейтинговим агентством не було виявлено суттєвих претензій з боку клієнтів до роботи фінансової установи. Якість активів залишається доброю. Зберігається значна концентрація клієнтського кредитного портфеля за основними позичальниками. Обсяг валютних кредитів незначний, втім, всі кредити надані позичальникам, які не мають валютних надходжень. Основною складовою ресурсної бази є кошти клієнтів. Зберігається високий рівень концентрації ресурсної бази за основними вкладниками. Загалом Банк демонструє прибуткову діяльність, а зниження показників ефективності діяльності обумовлене спрямуванням витрат на страхування з метою знизити фінансові ризики.

Позитивно на індивідуальний рейтинг надійності вкладів можуть вплинути: диверсифікація ресурсної бази за кредиторами та клієнтського депозитного портфеля за основними вкладниками; зниження залежності Банку від фінансового стану окремих позичальників, успішне виконання стратегічного плану розвитку. Негативно на індивідуальний рейтинг надійності вкладів можуть вплинути: зниження платоспроможності (ліквідності) Банку; зростання кредитних ризиків через погіршення якості активів, подальше зниження показників ефективності діяльності, а також погіршення ситуації на фінансовому ринку та в економіці країни загалом.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ ’‘БАНК ’‘СОФІЙСЬКИЙ’‘, в тому числі: річна фінансова звітність за 2012 рік та за січень-листопад 2013 року, планові показники діяльності на 2014 рік, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів фінансової сфери.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
Анна Іваницька
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua