Друк

ВЛІТКУ У ВІННИЦІ ВІДКРИЄТЬСЯ БІЗНЕС-ІНКУБАТОР ІННОВАЦІЙ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА

30.04.2015
Завдяки співпраці з Фундацією «Сід Форум Норвегія» і Міжнародним благодійним фондом «Сід Форум Україна» та при підтримці МЗС Норвегії у Вінниці стартує проект створення бізнес-інкубатора. На базі якого молодим фахівцям та підприємцям допомагатимуть у розробці інноваційних проектів т??а комерціалізації їх розробок. Сьогодні у Вінниці відбулося підписання договору оренди на комунальне приміщення, де в подальшому має розташуватися вінницький iHUB.

Два місяці тому між Вінницькою міською радою, Фундацією «Сід Форум Норвегія» та  Міжнародним благодійним фондом «Сід Форум Україна» було підписано Меморандум про співпрацю у створенні бізнес-інкубатора iHUB – це простір, де на певних умовах молодим фахівцям та підприємцям тимчасово надаються спеціально обладнані приміщення та інше майно для розробки інноваційних проектів. Центр буде також локацією для проведення різних заходів навчального спрямування, що дасть можливість молодим інноваторам та підприємцям мати доступ до унікальних знань та інформації. Набір до бізнес-інкубатора буде проводитися на конкурсній основі. Всього вінницький iHUB розрахований на 45 місць.

Крім того, в рамках бізнес-інкубатора планується всебічна підтримка молодих спеціалістів з подальшою комерціалізацією їхніх розробок, що дасть можливість молодим підприємцям створювати власні проекти і робочі місця. «Це дуже важлива і нова справа у Вінниці з точки зору розвитку інноваційних технологій, куди ми зможемо залучити активних молодих людей, щоб вони могли реалізувати свої ідеї, - каже в. о. міського голови Сергій Моргунов. - І хочу запевнити, що Вінницька міська рада зробить все для того, щоб  цей проект успішно розвивався». 

«Цей проект є ефективним та допоможе працевлаштувати розумних людей і, перш за все, він дозволить «мізкам» залишитися у місті, а також – розвиватися малому та середньому підприємництву, - каже перший секретар Посольства Норвегії в Україні, пан Бйорнар К. Гудместад-Теіген. - Норвегія дуже пишається тим, що допомагає втілювати такі проекти у життя, і сподівається, що до проекту буде залучено якомога більше міст України. Проект отримав чудове приміщення для впровадження, яке надала міська рада, за що ми дуже вдячні». Також він наголосив, що Норвегія є послідовним і беззаперечним партнером України у підтримці її євроінтеграційних прагнень та у підтримці цілісності України, включаючи півострів Крим. 

Вінницький бізнес-інкубатор планують обладнати на базі комунального приміщення історичної будівлі по вул. Пушкіна, 11. «Сід Форум Україна» за власні кошти проведе капітальний ремонт другого поверху будівлі (це більше 200 кв. м). Бізнес-інкубатор буде розділено на окремі зони: очікування, презентацій, коворкіг-зону, кімнату для скайп та телефонних розмов, зону відпочинку та інші. Окрім ремонтних робіт за кошти Фундації буде придбано меблі та все необхідне для комфортної роботи. Орендна плата буде символічною - 1 грн./рік за всю площу. Сьогодні було підписано відповідний договір, за яким міська рада передає Міжнародному БФ «Сід Форум Україна» це приміщення в оренду на 10 років.

2.jpg

«Першочергово проект розроблявся для чотирьох міст на додачу до Києва, але під час його впровадження було вирішено додати інші міста України, бо спочатку мав реалізовуватися тільки на Сх?оді. І коли було внесено зміни до проекту, природний вибір пав на Вінницю. Після Києва великий iHUB буде створено саме у Вінниці, потім у Львові. Також проект включає такі міста, як Івано-Франківськ і Одеса. Ще робота ведеться у Чернігові, але бізнес-інкубатор там набагато менший. Перед впровадженням проекту ми провели дослідження усіх найбільших міст України, розробили проектну документацію. І Вінниця потрапила до цього списку в першу чергу завдяки географічному розташуванню, розміру, кількості населення, потенціалу людських ресурсів, а також не в останню чергу завдяки дуже інноваційному способу мислення муніципалітету та вашим успіхам у впровадженні електронного врядування. Зіграли роль і дух міста та як тепло нас прийняло місто», - розповідає Президент Seed Forum Global, пан Стейнар Хоель Корсмо.  

Сума інвестицій у проект залежатиме від коштів, які надаватимуться через грантові програми Міністерством закордонних справ Норвегії. Відкриття вінницького бізнес-інкубатора попередньо було заплановано на осінь, однак під час зустрічі Голова правління «Сід Форум Україна» Дмитро Подолєв висловив сподівання, що відкриття відбудеться швидше – ще влітку. Цю пропозицію підтримав і Сергій Моргунов. 

Для інформації: Мережа центрів підтримки інновацій та підприємництва iHUB розвиває культуру технологічного підприємництва, допомагаючи місцевим стартапам виходити на глобальний ринок. Його місія – поєднувати зусилля найяскравіших та найталановитіших програмістів, дизайнерів, засновників компаній, інвесторів та менторів, трансформуючи ідеї у глобальні бізнес-проекти. 

Вінницький iHUB буде допомагати розвиватись технологічним стартапам шляхом навчання, групових переглядів та обговорення відео-курсів від світових акселераторів та університетів, коворкінгу, консалтингу та організації конференцій і хакатонів.