Друк

ВІННИЦЬКІ УПРАВЛІНЦІ ВЧАТЬСЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В РАМКАХ ПРОГРАМИ «МУНІЦИПАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

16.02.2015
Працівники вінницький органів місцевого самоврядування розпочинають слухання циклу лекцій з енергоефективності в рамках програми «Муніципальний університет». На минулому тижні відбувся перший семінар, на якому йшлося про побутові методи економії енергоресурсів, які здаються дуже простими, але насправді є важливими правилами енергозбереження, які мають бути для кожного українця звичкою. 

Енергоефективність для європейських країн є одним із пріоритетних напрямків, якому приділяється дедалі більше уваги. Передусім це питання напряму впливає на умови життя наступних поколінь. Адже усі земні ресурси невічні, і з часом джерела енергії виснажуються, а навколишнє середовище забруднюється. Тому розвинені країни світу не лише переформатували свою модель життя на енергоефективну, а й поширюють цю ідею між іншими  країнами, які лише стоять на порозі перетворень.

77.jpg

Вінниця також поступово змінює підходи до використання енергоресурсів, і за кілька років від поодиноких заходів з енергозбереження перейшла до системної роботи з енергоефективності. За цей час місто суттєво просунулось в цьому напрямку. В поточному році навесні європейські аудитори дадуть оцінку цій роботі в рамках сертифікації по отриманню Європейської енергетичної відзнаки.

Для того, аби реалізовувати заходи з енергозбереження важливо чітке усвідомлення необхідності такої роботи. З цією метою у нашому місті періодично проходять різні конференції і навчання. Наприклад, у листопаді минулого року відбувся навчальний семінар по удосконаленню муніципальної системи енергетичного менеджменту в місті у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа» та при співпраці з ТОВ «АРНІКА-Центр» http://www.vmr.gov.ua/Lists/EnergyEfficiency/ShowNews.aspx?ID=13. 
А на минулому тижні в рамках програми «Муніципальний університет» відбувся перший семінар «Зелений будинок. Кроки до енергоефективності» з цьогорічного навчального курсу з енергоефективності.

Тут йшлося не лише про дороговартісні заходи а й про ті кроки, які може зробити кожен. «Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Відповідно, їх слід утеплювати. Вікна з подвійним або потрійним склопакетом у кілька разів зменшують втрати тепла. Необхідно підвищити теплоізоляцію вхідних дверей. Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але вони не мають затуляти радіатори. Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу», – зазначила координатор з енергоефективності міської ради Марія Дружиніна. Також вона зазначила, що використання природного освітлення – один з найістотніших резервів економії електричної енергії. Якщо вікна чисті, вони пропускають більше сонячних променів.

«Регулярно протирайте лампочки і плафони на люстрах.  Добре протерта лампочка світить на 10-15% яскравіше, ніж запилена. Заміна ламп розжарювання на світлодіодні зменшує споживання електричної енергії до 50 – 80%. Статистика показує, що до 30 % електричної енергії втрачається на освітлення приміщень, у яких відсутні люди. Тому не забувайте вимикати світло. Закривайте кран з водою, якщо не користуєтеся нею тут і зараз. Необхідно стежити за станом сантехніки та вчасно ремонтувати її», – каже Марія Дружиніна.