Друк

В переддень Дня Незалежності у Вінниці після реконструкції відрито площу Тараса Шевченка

26.08.2014

У День Державного Прапора України, у Вінниці урочисто відкрили площу Тараса Шевченка. Тепер, після повної реконструкції, площа, що знаходиться в історичній частині Вінниці, стала окрасою міста. Тут можуть відпочивати та проводити дозвілля як вінничани, так і гості міста. Площа укладена бруківкою, на її території встановлені лавочки, ліхтарі, ландшафтні дизайнери влаштували квітники та клумби. Є тут і  художня галерея під відкритим небом. А у темну пору доби площа підсвічується. І не лише вона, а й будівля державного архіву. У відкритті площі Тараса Шевченка разом з вінничанами взяли участь Віце-прем’єр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, керівники міста та області, депутати міської ради.

У березні цього року до двохсотрічного ювілею від Дня народження Кобзаря у Вінниці було урочисто відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку, на який збирали кошти всією громадою. Ще на відкритті вінничани дізнались, що одразу із настанням тепла розпочнеться масштабна реконструкція самої площі  http://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=1047. Роботи розпочались у травні. Як і було заплановано, площу відкрили до Дня Незалежності України.

Першим усіх присутніх привітав Віце-прем’єр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман: «Мені надзвичайно приємно бути тут саме у дні, коли ми відзначаємо День Державного Прапора України та День Незалежності. Сьогодні ми виконали чергове зобов’язання нашої команди перед громадою – відкрили площу Тараса Шевченка, яка, переконаний, буде окрасою міста і одним з улюблених місць вінничан. Сьогодні ми вчергове доводимо, що ми не робимо справи заради справи, а ми робимо все для того, щоб життя у нашій країні було кращим, щоб в нашому місті був мир та спокій. Я згадую, наскільки нам було важко приймати рішення по площі та пам’ятнику Великому Кобзарю, наскільки важко було його реалізувати у досить складний час. Я вдячний Сергію Моргунову, депутатам міської ради, митцям, архітекторам, будівельникам, голові обласної державної адміністрації Анатолію Олійнику, що підтримували це рішення, хоча окремі люди і намагалися його заблокувати. Але врешті-решт, за більш ніж 20 років незалежності України, в нашому місті був встановлений пам’ятник Тарасу Шевченку в одному з самих центральних місць нашого міста, від якого віє духовністю і культурою. Я переконаний, що цю площу відвідуватиме чимало віннчаини, адже вона створена з любов’ю до України, нашого рідного міста, вінничан, величної постаті Тараса Григоровича. Тож вітаю усіх та бажаю, щоб у нашій країні був мир».

А в. о. міського голови Сергій Моргунов запросив відвідувати площу не лише протягом дня, а й ввечері, коли включатиметься освітлення площі. Підсвітку отримала і будівля державного архіву.  «Не так давно громада міста Вінниці разом з благодійними фондами «Подільська громада» та «Велика родина» зібрали кошти і встановили пам’ятник Тарасу Шевченку. Тоді ми сказали, що, як міська влада, беремо на себе зобов’язання зробити повну реконструкцію цієї площі. Дійсно, по цьому питанню була і критика, і сумніви, дехто вважав, що ця площа завузька.  Але нині всі можуть переконатися, що площа розкрилася, вона досить простора і саме головне – затишна. Коли ви прийдете сюди ввечері, то побачите площу зовсім з іншого ракурсу – з гарною і цікавою підсвіткою. Я думаю, що всім вінничанам та гостям  міста реконструйована площа сподобається, і вона стане ще однією родзинкою в історичному серці Вінниці, місцем для розвитку культури та мистецтва. Я вдячний всім, хто підтримав цю ініціативу, а також людям, які вклали сюди свою душу, серце та чимало праці», – зазначив Сергій Моргунов.

«Сьогодні ми ще раз пересвідчилися в тому, що коли працюють однодумці, команда, тоді є чудовий результат. Ми бачимо наскільки динамічно нині розвивається Вінниччина, а місто Вінниця є дійсно найкращим місцем для життя. Ми й надалі робитимемо все для того, щоб наша держава розвивалася, була сильною та демократичною», – наголосив голова Вінницької обласної державної адміністрації Анатолій Олійник.

Сьогодні протягом усього дня на площі Тараса Шевченка на вінничан чекають різноманітні виставки, арт-пленер «Шевченко. Молодий погляд», виступи Академічного муніципального камерного хору «Вінниця» та Національної  заслуженої академічної хорової капели «Думка».А ввечері, о 20:30 на Майдані Незалежності розпочнеться вистава «Сни за Кобзарем» від відомого далеко за межами України львівського вуличного театру на ходулях «Воскресіння».