Друк

У Тернополі фахівці Світового Банку презентували проект енергозбереження

14.11.2014
Міський голова Сергій Надал разом з представниками Світового Банку представили керівникам комунальних підприємств міста та фірмам, які обслуговують житловий фонд Тернополя проект «Україна – трансформаційне підвищення енергетичної ефективності в містах». У рамках цього проекту фахівці Світового Банку проведуть енергоаудит об’єктів міської інфраструктури та нададуть об’єктивну оцінку ефективності використання енергетичних ресурсів.

За словами Сергія Надала, енергоефективність та енергозбереження є пріоритетним для міста, адже сьогодні питання зменшення використання російського газу є не лише економічним, а й політичним.

«Світовий Банк спільно з Українським урядом розпочинає проект з енергоефективності, у рамках якого відібрано три міста, які на думку Світового Банку, найбільш готові до впровадження нових технологій енергозбереження. Це Київ, Тернопіль та Кам’янець-Подільський, - розповідає Сергій Надал. – У рамках цього проекту фахівці Світового Банку протягом шести місяців будуть проводити у цих міста енергоаудит, потім здійснять порівняння з використанням ресурсів у містах Європейського Союзу. Далі визначать ті об’єкти у Тернополі, які є найбільш енергозатратні, запропонують шляхи економії та можуть залучати потенційних інвесторів, які готові вкласти гроші у енергозбереження міста. Зазначу, що проведення енергоаудиту міста реалізовується без витрачання бюджетних коштів, виключно за грантові кошти – адже така робота кращих іноземних фахівців-експертів коштує біля 300-400 тисяч доларів».

Міський голова також додав, що Тернопіль у 2012 році підписав «Європейську Угоду мерів», яка передбачає до 2020 року зменшення споживання енергії містом на 20%. У той час при бюджеті міста у 800 млн. гривень сукупне міське енергоспоживання становило більше 1,5 млрд. гривень. Завдяки впровадженню певних енергозберігаючих технологій у попередні роки, на сьогодні ми економимо понад 20% газу.

Керівник програм сектору інфраструктури і стабільного розвитку Тамара Сулухія від імені Світового Банку подякувала Тернополю за співпрацю. Разом із нею на заході були присутні співкерівник групи, старший спеціаліст з питань енергетики Фен Лю, старший спеціаліст з питань енергетики Дмитро Глазков та спеціаліст з питань енергетики Крістіан Малер.

«Світовий Банк, як надійний партнер, працює в Україні вже 20 років, надаючи технічну та адміністративну підтримку з питань енергоефективності, - розповідає Тамара Сулухія. – Сьогодні ми рухаємося у напрямку індивідуальних проектів, у рамках яких ми працюємо із Тернополем, Києвом та Кам’янець-Подільським. Зазначу, що ми раді співпрацювати саме з цими міста з питань міського управління енергоефективності, адже вони вже показали своє бажання і певні успіхи у розвитку цих енергоефективних реформ».

До слова, також у Тернополі триває підготовка до реалізації проекту за підтримки ЄБРР та фонду Е5Р вартістю понад 15 мільйонів євро, який передбачає реконструкцію системи централізованого теплопостачання та подачі гарячої води, що допоможе економити газ та надавати якісніші послуги для тернополян.