Друк

СПІЛЬНИЙ ЗІ ШВЕЙЦАРІЄЮ ПРОЕКТ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ БУДЕ ПРОДОВЖЕНО НА ЩЕ ОДИН МІКРОРАЙОН ВІННИЦІ

30.03.2015
 
11111.jpg26 березня у? Києві, в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулося підписання Меморандуму про продовження співпраці, в рамках якого у Вінниці додатково до раніше запланованих та реалізованих з 2011 року заходів, буде проведено модернізацію системи теплопостачання в районі вул. Тарногродського упродовж 2015-2016 років. 

Рішення щодо розширення проекту, що передбачає модернізацію систем теплопостачання в районі вул. Тарногродського, було прийнято в результаті ефективного впровадження на попередньому етапі українсько-швейцарської співпраці реконструкції системи централізованого теплопостачання міста в двох мікрорайонах Вінниці та суттєвого заощадження ресурсів.

«Співпраця Швейцарії з Вінницею дуже інтенсивна. І це обумовлено в першу чергу тим, що22222.jpg досить успішно реалізуються наші спільні проекти. На даному етапі можна сказати, що ми у Вінниці досягнули певних результатів в покращенні енергозбереження і якості надання послуг з теплопостачання.  В результаті досвід, який ми разом напрацювали, допоміг підприємству підписати наступні великі проекти з NEFCO та Світовим Банком», - зазначив директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані,.

Відповідно до Меморандуму протягом 2015-2016 років планується провести реконструкцію системи централізованого теплопостачання в районі вул. Тарногродського. Буде здійснено реконструкцію 8,8 км теплових мереж в двохтрубному вимірі; влаштовано 73 індивідуальні теплові пункти (ІТП); встановлено котел на деревині потужністю 3.3 МВт; впроваджено систему SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition – система моніторингу та керування хімічними, фізичними, або транспортними процесами). 

Загальний бюджет проекту по вул. Тарногродського складає 11,04 млн. швейцарських франків (включаючи кошти, зекономлені під час реконструкції систем тепло забезпечення в мікрорайоні Тяжилів та в районі вул. К.Маркса), де швейцарський внесок становить 8,51 млн. швейцарських франків, внесок муніципалітету Вінниці і КП «Вінницяміськтеплоенерего» – 2,53 млн. швейцарських франків.

В результаті всіх заходів інвестиційного компоненту (модернізації системи теплопостачання) у Вінниці буде можливо щороку економити 10 200 тис. м³ природного газу, у коштах – це 18 мільйонів гривень. Крім того, впровадження всіх заходів надасть можливість скоротити викиди парникових газів у розмірі приблизно 16,8 тис. тон  СО2 на рік.

3333.jpg

«Енергетична безпека і незалежність сьогодні  для України стратегічне питання. Тому дуже важливо такі проекти, які вдалось за допомогою Швейцарії реалізували на практиці у Вінниці, поширювати на інші міста країни. Продовження цієї співпраці для Вінниці буде дуже корисним – ще в одному мікрорайоні буде модернізовано систему теплопостачання, і це дозволить значно економити енергетичні ресурси та підвищувати якість надання послуг для населення», – зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон.

Загалом Меморандум передбачає не лише інвестиційну складову із реконструкції системи теплопостачання, а й сприяння розвитку інституційної спроможності КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та підтримку міста в отриманні «Європейської енергетичної відзнаки». В рамках компоненту Меморандуму, який стосується розвитку інституційної спроможності, буде проведено додатково 8 семінарів для представників КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та муніципалітету Вінниці, спрямованих на підвищення енергетичної4444.jpgефективності громадських будівель.

«Мені приємно, що Вінниця вже має певну історію співпраці із Швейцарською Конфедерацією, яка почалась з 2006 року із проекту, в рамках якого Вінниця отримала більше сотні швейцарських трамваїв, – каже заступник Вінницького міського голови Ігор Корольчук. –  Сьогодні мені приємно відзначити, що ми продовжуємо співпрацю, і вдячні нашим партнерам за довіру і бажання допомогти нашому місту стати енергоефективним. Насправді Вінниця дійсно має серйозні наміри зменшити енергозалежність та змінити свої підходи до використання енергоресурсів».

Довідка:

Перший спільний проект Вінниці і Швейцарської Конфедерації був реалізований у 2006 – 2010 роках. Тоді місто отримало більше сотні швейцарських трамваїв, які зараз щодня обслуговують вінничан та гостей міста. У 2011 році відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та виконавчим комітетом Вінницької міської ради щодо надання технічної та фінансової допомоги для реалізації комплексного проекту з енергоефективності у місті Вінниці. Загальний бюджет проекту  становив 20,1 млн. швейцарських франків, з них 16,08 млн. – швейцарський внесок; 2,01 млн. швейцарських франків – внесок Вінницької міської ради; та 2,01 млн. швейцарських франків  – внесок КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

В рамках діючого Меморандуму у Вінниці проведено реконструкцію системи теплопостачання двох мікрорайонів міста (район вулиці та провулку К.Маркса та мікрорайон Тяжилів). Загалом прокладено 9,3 км теплових мереж в двохтрубному вимірі, облаштовано 100 індивідуальних теплових пунктів,  встановлено 3 газові котли загальною потужністю 18 МВт у котельній по вул. Баженова, 15, а також допоміжне обладнання (мережеві та циркуляційні насоси,  насоси підживлення, трансформатори, системи хімводопідготовки, газопостачання, управління та автоматизації). Котельні та ІТП підключено до системи SCADA. У 2015 заплановано завершення 4-го етапу реалізації проекту, який включатиме встановлення на котельні по вулиці Баженова двох котлів, які працюватимуть на деревині загальною потужністю 6 МВт.

В рамках компоненту розвитку інституційної спроможності для спеціалістів КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» було проведено більше 20 семінарів. Також підприємство за підтримки швейцарського консультанта проекту розробило довгостроковий бізнес-план (відповідно до планів розвитку Вінниці), стратегію постачання деревного палива та стратегію аутсорсингу (передачу до сторонніх організацій ряду робіт, що виконувалися на підприємстві, й навпаки – надання підприємством додаткових послуг стороннім організаціям). «Вінницяміськтеплоенерго» також вдалося залучити додаткове фінансування від інших донорів, таких як NEFCO  (Nordic Environment Finance Corporation – Північна екологічна фінансова корпорація, створена у 1990 році п’ятьма країнами Північної Європи для надання фінансової підтримки важливим екологічним проектам у країнах Центральної та Східної Європи; проект уже завершений) і Світового Банку (проект невдовзі буде розпочато). 

В рамках компоненту підтримки міста в отриманні «Європейської енергетичної відзнаки» був розроблений та затверджений План дій зі сталого енергетичного розвитку, а також були створені і впроваджені процедури аналізу даних з ефективності використання енергії та процедури звітності. З початку реалізації проекту потік інвестицій в заходи з? підвищення енергоефективності за два роки у Вінниці збільшився майже вдвічі ( з 12,229 млн. грн. у 2012 році до 23,394 млн. грн. у 2014 році).