Друк

НА САЙТІ ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ МОЖНА РОЗРАХУВАТИ ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

13.03.2015
На офіційному сайті міської ради в тестовому режимі запрацював новий сервіс, за допомогою якого можна розрахувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Он-лайн калькулятором можуть користуватися як підприємці, так і вінничани-власники нерухомості.

Податок на нерухоме майно входить до переліку  місцевим податків та зборів. Відповідно до змін до Податкового кодексу вже з січня 2016 року чверть вінничан платитимуть податок на житлову нерухомість (при перевищенні площі квартир понад 60 кв. м. та будинків понад 120 кв. м.), інші ж 75 % городян взагалі не підпадають під категорію платників цього податку, адже не мають площі перевищення. Окрім того, міською радою визначено пільгові категорії громадян, які матимуть нульову ставку податкуhttp://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=1881

Ставки ж на комерційну нерухомість у Вінниці є диференційованими, і їх встановлено відповідно до розташування об’єктів підприємницької діяльності. У 2016 році вони становитимуть від 0,25 до 1,5 % від мінімальної заробітної плати (у цьому році – половину від ставок, встановлених на наступний рік). Міською радою також визначено механізм пільгового оподаткування по цьому виду податку  http://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=1821.

Для зручності вінничан на сайті міської ради створено новий сервіс: «Калькулятор місцевого податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»http://www.vmr.gov.ua/Lists/TaxCalculator/Default.aspx.  У вкладках зліва можна ознайомитися з інформаційними матеріалами – рішеннями міської ради, ставками податку, об’єктами оподаткування, та хто може бути платником податку. Також тут викладено і пільги та пільгові ставки по податку.

За допомогою самого калькулятора можна прорахувати величину податку, який сплачуватиме платник податку – юридична чи фізична особа. Сервіс дозволяє обрати тип нерухомості та, відповідно до площі, прорахувати величину податку на майно. При розрахунку податку на комерційну нерухомість обов’язково вказується і місце розташування об’єкта, адже калькулятор прораховує величину податку не тільки в залежності від площі та типу нерухомості (готельна, офісна, торговельна будівля, господарська споруда і т. ін.), але й враховує і зону його розташування.