Друк

Юрій ГРАМАТИК: «ІМЕКСБАНК має величезний досвід роботи в кризових ситуаціях. І головне зараз - це терпіння»

01.12.2014
Голова Правління АТ «ІМЕКСБАНК» відповідає на питання вкладників

- Юрію Івановичу, останні події, пов'язані з діяльністю ІМЕКСБАНКу, викликали у клієнтів цілунизку слушних запитань. Що ж відбувається насправді і які причини ситуації, що склалася?

- Всі сучасні процеси в фінансовому секторі країни вже давно охарактеризовані - неприємно, проте дуже влучно. Вихід з ринку багатьох учасників, проблеми з поверненням депозитів, згортання програм кредитування, шекспірівські пристрасті на валютному ринку... Але все ж – поговорімо на цю тему без емоцій.

Отже, ні для кого не секрет, що умови, в яких сьогодні працюють банки, повністю відображають все, що відбувається в Україні. Політична нестабільність, воєнні дії на Сході, анексія Криму - це лише найголовніші чинники, що призвели до падіння економічних показників у всіх сферах сукупно з фінансовою. За офіційною статистикою, лише за минулий період 2014 року в 26 українських банків отримали тимчасову адміністрацію, ще з десяток фінустанов - за крок від банкрутства. Серед ліквідованих банків - також два одеських (Фінростбанк і Порто-Франко, - авт.). На тлі тривожних настроїв одеситів, що підігріваються міркуваннями про наступ на Маріуполь і потрапляння Одеси до так званого «поясу вторгнення» все це, звичайно ж, не сприяє владнанню справ у галузі та зниженню рівня негативних очікувань клієнтської аудиторії.

Це - що стосується причин. Тепер - про наслідки. Багато фахівців, характеризуючи ситуації, подібні до нашої, називають їх «сніжний ком». Це коли вкладники банків, потрапляючи у хвилю паніки, що перманентно зростає, забирають свої кошти, аби покласти їх під матрац - мовляв, до кращих часів. При цьому кожен з них міркує: «Нехай я втрачу частину прибутку, зате мої гроші будуть при мені!». Зовсім забуваючи про те, що саме депозит - завдяки своїм процентним нарахуваннях, є чи не єдиним фінансовим інструментом, здатним компенсувати і галопуючу інфляцію, і зростання цін, і курс долара. Але паніка - річ серйозна, вона провокує ланцюгову реакцію серед вкладників, швидко перетворюючи процес зняття депозитів на масове явище.

Так, згідно даних НБУ, за 9 місяців поточного року фінустанови країни втратили понад 100 мільярдів депозитних коштів. І тут жоден банк не зможе уникнути труднощів, якщо, звичайно, він працює за прозорими загальноприйнятими схемами. Адже залучені депозитні кошти, в основному, спрямовуються на задоволення фінансових потреб позичальників, найбільшими з яких (близько чверті портфеля) якраз і були підприємства розгромленого Донбасу. В результаті – сьогодні, за різними оцінками, частка неплатежів за кредитами в Україні зросла до 30 відсотків.

- Справді, вистояти в подібній ситуації дуже непросто. І основна складність тут - навіть не у вирішенні фінансових проблем, а в пошуку відповіді на питання: «Як повернути довіру?».

- Безумовно, це дуже болюче питання, але воно є цілком вирішуваним. ІМЕКСБАНК - великий банк з 20-річним досвідом роботи на ринку, вже не вперше проходить подібні випробування, починаючи з пріснопам'ятного дефолту 1998 року, коли курс долара буквально за одну ніч виріс удвічі, і закінчуючи важкою економічною кризою п'ятирічної давнини, під час якої наш Банк працював в умовах, дуже подібних до теперішніх. Все це допомогло нам створити власну систему кризового менеджменту, засновану на чіткій стратегії поведінки в тій чи іншій ситуації. Всі ці сценарії, досконально відпрацьовані нашими експертами на практиці, мають одну спільну мету - не допустити подальшого відтоку коштів, стабілізувати показники діяльності Банку, виконати усі зобов'язання перед клієнтами.

Саме тому, переконавшись на власному досвіді уважливості своєчасного застосування профілактичних дій, керівництво ІМЕКСБАНКу й вирішило запровадити цілий комплекс антикризових заходів. Так, більшість з них є дійсно непопулярними, проте - дуже результативними. Тільки таким чином, послідовно і чітко дотримуючись плану, ми можемо мінімізувати наслідки дестабілізуючих факторів, поява яких у банківській системі України з нашою діяльністю ніяк не пов’язана.

- І якщо судити об'єктивно, ця лінія поведінки вже приносить свої результати. Депозитний портфель ІМЕКСБАНКу продовжує збільшуватись (за даними НБУ, зростання становить 4%) -у той час, як інші банки, що діяли за принципом «догодити зараз та всім», сьогодні - фактичні банкрути.

- Збори акціонерів постановили збільшити розмір статутного капіталу Банку на 150 млн. грн. ІМЕКСБАНК також включено до рейтингів надійності провідних видань країни (Forbes, Весті.UA, Личный счет, - авт.). Я ще раз підкреслюю: у нас - величезний досвід роботи в кризових ситуаціях. І головне зараз - терпіння. Це добре розуміють наші постійні клієнти - як фізичні особи, так і підприємства, що залишаються вірними нам впродовж багатьох років, переживаючи разом усі періоди розквіту і труднощів.

Саме вони, не піддаючись паніці та скороминущим настроям, навіть у нинішній нестабільний період ініціюють лонгацію своїх вкладів, користуючись дуже вигідними умовами депозитних програм ІМЕКСБАНКу. На їхньому боці - не лише багаторічний позитивний досвід співпраці з Банком, а й державні гарантії, надані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Вони знають, що вміння виживати в критичних ситуаціях – це завжди запорука успіху. А ІМЕКСБАНК володіє цим талантом уповні.

І тому я хочу офіційно звернутися до наших вкладників. Ми усвідомлюємо усі труднощі сьогодення, ми розуміємо вас і намагаємося якнайшвидше виправити ситуацію, що склалася. І ми зробимо усе можливе - для того, щоб ви знову отримали спокій і стабільність.

Високо цінуючи вашу довіру, дякуючи за терпіння, ми стверджуємо: ІМЕКСБАНК вистоїть - не сумнівайтеся. Наш девіз: «Стабільність, перевірена часом!». Адже саме за це Ви й обрали наш Банк.