Друк

Банкінг без бар’єрів

01.12.2014
26 листопада 2014 року в Києві відбулось відкриття інклюзивного відділення Ощадбанку, адаптованого для людей з особливими потребами. Це перша банківська установа такого типу на теренах України та Східної Європи.

Для вільного доступу людей з особливими потребами у відділенні передбачені:
·         пандус
·         тактильна плитка
·         тактильні маркери
·         поручні
·         кнопка виклику менеджера
·   банкомат та інформаційно-платіжний термінал з тактильними маркерами, роз’ємом для навушників, програмою для керування голосом

Вхідні двері та внутрішній простір відділення спроектовано таким чином, щоб там вільно пересувалась людина на візку.

Зони касового та індивідуального обслуговування, зону очікування та самообслуговування оснащено спеціально для клієнтів на візках, з вадами зору та слуху.

«На даний момент мій основний засіб пересування — візок. І мушу сказати, що по Києву пересуватись складно. Навіть там, де є пандуси, без сторонньої допомоги не обійтись. А тут я заїхав у відділення — і зміг все зробити самостійно. Просторо, зручні поручні, зручно спроектована каса. Є все необхідне і для незрячих людей. Приємно здивований», — поділився враженнями боєць 92-ї бригади Олександр Бабченко.

ВАЖЛИВО: одним з членів команди інклюзивного відділення став Артем Нікітенко —  кандидат до національної паралімпійської збірної  командиУкраїни з настільного тенісу.

«В цій установі людина з особливими потребами почувається звичайною, такою як усі, не безпорадною, а самостійною», – розповів Артем на урочистому відкритті відділення.

Це перше, але не останнє інклюзивне відділення Ощадбанку.

В наступному році планується відкриття щонайменше трьох таких відділень — в Одесі, Харкові і Сумах.

«Сьогодні в країні з’явились ветерани, яким по 20-25 років. Це тисячі людей, які пошкодили своє здоров’я, захищаючи наш суверенітет, нашу свободу. Вони не повинні відчувати жодних бар’єрів, жодних обмежень. Суспільство — для всіх», — заявив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

«Ця подія є значущою для всіх нас, не тільки для людей з особливими потребами. Символічно, що в такий нелегкий час Ощадбанк знайшов ресурси для того, щоб відкрити відділення, доступне для людей з інвалідністю. Я вдячний Андрію Пишному за те, що ми сьогодні, зламавши символічну стіну, зробили ще один крок до того, щоб Україна стала цивілізованою європейською державою. І водночас, ми не зробили нічого екстраординарного, ми просто виконали закони України! Я мрію, щоб інші банки теж виконували ці закони», – зауважив на відкритті установи президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Більше інформації, фото- і відеоматеріалів можна знайти в мультимедійному релізі.