Печать

Євген ГЮРЖИ: «Попит населення на покупку валюти значно перевищує встановлений ліміт»

26.09.2014
Національний банк і банкіри домовилися про утримання курсу гривні на рівні 12,80-13,00 грн/дол. Такі заходи проводяться для стабілізації курсу гривні.

Крім того, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що він, Президент України Петро Порошенко, голова Національного банку України Валерія Гонтарєва і керівники банків домовилися припинити всі спекуляції на українському валютному ринку. При цьому Нацбанком було введено обмеження купівлі валюти фізособами до 200 доларів протягом одного дня.

«Враховуючи посилення напруги в готівковому сегменті валютного ринку, постановою передбачено зменшення максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день до суми, що не перевищує в еквіваленті 3000 гривень», - повідомляє НБУ.

Обмеження не поширюється на випадки купівлі фізичними особами-резидентами готівкової іноземної валюти з метою погашення зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами, укладеними з банками.

Однак, на думку експертів, це не кращий варіант заходів по зміцненню національної валюти. «Встановлені обмеження в розмірі 3000 гривень, можуть привести до того, що більша кількість клієнтів буде змушена звертатися за покупкою валюти на« чорний ринок», - зазначає Євген ГЮРЖИ, начальник управління валютних операцій і банківських металів АТ« ІМЕКСБАНК ». - Наприклад, сьогодні попит з боку клієнтів на купівлю валюти для подальшого розміщення на вкладні рахунки або відправлення переказів, значно перевищує встановлений ліміт».

За словами Євгена Гюржи, таке обмеження може мати й інші негативні наслідки: «Цілком можливо, що це призведе до недоотримання державою відрахувань у розмірі 0,5% на пенсійне страхування, які сплачує клієнт при купівлі іноземної валюти в банку».