Печать

У Тернополі модернізують систему централізованого теплопостачання

28.07.2014
24 липня у сесійній залі міської ради відбулося представлення техніко-економічного обґрунтування модернізації систем централізованого теплопостачання, що буде реалізовуватися у рамках фінансування від Світового банку та Фонду чистих технологій. На зустрічі були присутні міський голова Тернополя Сергій Надал, технічний керівник проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку Пекка Коурі, технічний експерт проекту Катажина Андроконіте, керівник проекту від Мінрегіонбуду Станіслав Терлецький та інші.

«Це перший безпрецедентний випадок у розвитку міста, який дає можливість модернізувати систему теплопостачання, залучивши велику суму інвестицій, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Зазначу, що проект розроблений у дусі нової методики зменшення споживання природних ресурсів. Шлях до його реалізації був довгим, адже лише сьогодні ми маємо усі погоджені документи від уряду, міністерств. Уже скоро запускаємо активну фазу проекту».

Керівник проекту від Мінрегіонбуду Станіслав Терлецький каже, що кошти на фінансування цього проекту будуть виділені не лише від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, а й Фонду чистих технологій.

«Розпочинали підготовку проекту ще у 2012 році, коли Світовий Банк оголосив грант для впровадження проекту та розробки техніко-економічних документів, - додає Сергій Терлецький. – Підготовку техніко-економічних обґрунтування профінансувало шведське агентство міжнародного розвитку».

Пекка Коурі, технічний керівник проекту наголосив, що він розроблявся у тісній співпраці з містом та комунальними підприємствами таким чином, щоб план пріоритетних інвестицій співпадав із планом стратегічного розвитку міста, інвестиційні витрати повинні бути відносно низькими, мати елементи скорочення споживання ресурсів та був одразу відчутний результат.

«У рамках проекту передбачено встановлення індивідуальних теплових пунктів, які дозволять споживачам контролювати споживання енергії, проведемо реконструкцію дев’яти котелень, замінимо основні насоси, передбачена заміна частин теплових мереж, автоматизована система управління, - розповідає Пекка Коурі. – Очікуємо, що економія електроенергії буде 30-35%. Орієнтовно підготовка тендерної та технічної документації розпочнеться у кінці вересня, а завершити проект планують у 2018 році».

Довідка.

Проект орієнтований на розвиток системи ефективного централізованого теплопостачання та сприятиме підвищенню енергоефективності шляхом модернізації системи генерації, транспортування та постачання теплової енергії населенню та бюджетним і комерційним споживачам міста.

Реалізація програми в м. Тернополі спрямована на виконання енергетичної стратегії України, яка передбачає зниження питомих витрат у виробництві енергії за рахунок енергозберігаючих технологій та обладнання, збільшення обсягів енергії виробленої із відновлювальних джерел енергії та зменшення викидів шкідливих речовин в навколишнє середовище.