Печать

Роз'яснення щодо оподаткування депозитів і поточних рахунків фізичних осіб

08.08.2014
02.08.2014 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» (далі-Закон), яким запроваджено податок у розмірі 15% від суми нарахованих відсотків за депозитними та поточними рахунками фізичних осіб.
 
Механізм утримання та сплати податку
Що обкладається податком?
Обкладається податком дохід, отриманий фізичною особою у вигляді відсотків, нарахованих на грошові кошти, які розміщені на депозитних і поточних рахунках. ПРИ ЦЬОМУ, основна сума банківського вкладу не є об'єктом оподаткування!
Як утримується податок і в якому розмірі?
Податок утримується при кожному нарахуванні відсотків у розмірі 15%. Клієнту виплачуються нараховані відсотки за вирахуванням утриманого податку. За валютними депозитами податок утримується з відсотків, перерахованої у гривні за офіційним курсом НБУ на дату нарахування відсотків;
Що відбувається при достроковому розірванні депозиту?
При достроковому розірванні депозитного договору, здійснюється перерахунок нарахованих відсотків, відповідно до умов договору, отже, Банк перераховує суму податку, утриманого з такого доходу.
Як відбувається фактична сплата податку?
 
Банк виступає податковим агентом, відповідно до законодавства, і консолідовано при кожному нарахуванні доходу у вигляді відсотків здійснює утримання податку та його сплату до бюджету за фізичних осіб-вкладників банку. Клієнти не зобов'язані подавати в ДПА податкові декларації з таким доходам.
Яку інформацію про вкладника Банк надає в ДПІ.
Банк щоквартально подаватиме звіт, в якому не буде розкриватися банківська таємниця щодо кожного клієнта, а саме дані про фізичну особу, про суму вкладу і суму нарахованих відсотків (за винятком випадків, передбачених законодавством України).
 
Які доходи не оподатковуються?
Звільнено від оподаткування доходи у вигляді відсотків, нарахованих на зарплатні, пенсійні та соціальні рахунки фізичних осіб.
Наскільки зменшиться прибутковість депозиту?
Сума депозиту, грн.
Строк, місяців
Річна ставка
депозиту
Дохід за 6 місяців, грн.
Сума до сплати за 6 месяців, грн.,15%
Суммадо сплатиза місяць, грн., 15%
Дохід задепозитом за 6 месяців після сплати податку, грн.
12 000,00
6
25%
1 500,00
225,00
37,50
1275,00
 
 
Отримати додаткову інформацію та роз'яснення фахівців банку можна за телефоном Інформаційного Центру АТ «ІМЕКСБАНК » - 0 800 505 553 (дзвінки в межах України безкоштовні).