Печать

Перезимуємо, якщо підготуємось - Програма енергозбереження Банку "Львів"

01.10.2014
 

До зими рукою подати – і все більше українців задумуються про те, як утеплити свою оселю і зекономити на комунальних послугах. Людей турбує не лише можливість обмеженого постачання газу, а й економія електроенергії. На мою думку, головне не панікувати, а підійти до цієї проблеми з розумом та підготувати свій дім до зими належним чином.

Останнім часом я часто чую по радіо рекламу твердопаливних котлів або спеціальних утеплювачів для стін. Виходить, якщо постаратися, можна зробити так, що тепло з дому майже не втікатиме. Це вигідно, але де взяти гроші на таку реконструкцію квартири чи будинку?

Відповідаю: скористайтесь Програмою енергозбереження Банку «Львів» та Львівської обласної Держадміністрації. Ця програма діє у Львівській області вже 8 років, та особливо актуальна вона зараз, коли питання: як зберегти енергію, тепло і кошти турбує кожного. Унікальність програми - у кредитах на утеплення та енергоефективну реконструкцію будинку, які за вас частково оплачує Львівська обласна рада.

Детальніше мені все пояснив начальник управління промислової політики капіталовкладень та енергозбереження ЛОДА Василь Лозинський: «Програма з енергоефективності, яку запровадили на Львівщині, була першою в Україні, і якщо не помиляюсь, вона досі єдина. Ми співпрацюємо з фінансовими партнерами. Суть в тому, що людина звертається до банків-партнерів, аби отримати кредит на заміну вікон чи дверей, утеплення даху чи фасаду, заміну системи опалення. Якщо банк видає такий кредит, дані заносяться у реєстр і передаються нам автоматично. Тобто самому позичальнику приходити до нас не потрібно. Відсотки ми компенсуємо автоматично відповідно до даних, які нам надав банк чи кредитна спілка. При цьому, якщо йдеться про заміну вікон чи утеплення фасадів, то ми компенсуємо 15%, а якщо кредит йде на встановлення котла на тверде паливо чи сонячний колектор, тоді компенсуємо 20%».

Як бачите, чим масштабніша енергоефективна реконструкція будинку, то більше коштів компенсує ЛОДА. Виходить, що перевести свій дім «на енергозберігаючий режим» вигідно. Адже в результаті компенсації відсотків ваш кредит обійдеться в 5-10% річних в гривні. Процедура отримання кредиту проста. Я сама переконалася в цьому, коли завітала у відділення Банку «Львів». Спочатку  мені порахували вікно. Якщо вікно коштує, скажімо, 1500 грн., то приблизно 500 грн. я сплачую сама, а на решту суми отримаю кредит плюс компенсацію відсотків, відповідно сплата за місяць виходить приблизно 29 грн. на 36 місяців. Тобто змінити старі вікна на нові пластикові може кожна сім’я. А нові вікна втримають тепло в помешканні в холодну зиму. Порахувала я також і варіант повного утеплення будинку. Цифри, звичайно, більші, але тут все залежить від площі будинку і виду утеплення. Що важливо – працівники відділення  направили мене у Центр кредитування Енергозбереження на Франка, 32, де можна побачити і так би мовити «спробувати на зуб» зразки фасадних утеплювачів, вікон, дверей, систем опалення і такого іншого. Можна розпитати докладно про переваги і недоліки тих чи інших матеріалів і загалом отримати фахову консультацію і корисні поради. Тож коли матеріали обрані, а рішення прийнято – залишається лише взяти паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи за останніх півроку – та оформити кредит на енергозбереження. В будь-якому відділенні Банку «Львів»  і навіть за один день.  Погодьтеся – простий спосіб не лише забезпечити теплом свій дім, а й зберегти ресурси та зробити власний внесок в енергетичну незалежність України.