Печать

КОНЦЕРТНА ЗАЛА «РАЙДУГА» ВІДТЕПЕР ЗАКРИТА ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ ЧЕРЕЗ АВАРІЙНИЙ СТАН ПРИМІЩЕННЯ

17.07.2014
У Вінниці припинила роботу концертна зала «Райдуга» у зв’язку з аварійним станом споруди. Основні конструкції зали зношені на 75%. В кінці минулого року міська рада серед пріоритетних проектів на цей рік визначила і проведення капремонту «Райдуги». Обласне керівництво обіцяло підтримку та співфінансування  робіт. Але ситуація змінилась. І тепер цей проект по створенню сучасної концертної зали, найбільшої в області, «заморожений». А сама «Райдуга», враховуючи висновки експертизи, має 4-й рівень аварійності, тому її закрито, оскільки перебування у ній глядачів є небезпечним для життя людей.

Концертна зала «Райдуга», що у Центральному парку культури і відпочинку, слугує для вінничан вже майже 40 років. Тут проводилися різноманітні концерти, гастролі відомих співаків, міські та обласні заходи. Наразі її приміщення в аварійному стані. «Сьогодні, згідно проведених експертиз, споруда концертної зали, розрахована на дві тисячі людей,  знаходиться в аварійному стані. Зала має четвертий рівень аварійності, зношеність основних конструкцій – близько 75 %. Це унеможливлює роботу цього приміщення: проведення концертних програм, конференцій, звітних концертів, а також виступів гастрольних діячів та співаків, як це було раніше. На кінець літа було заплановано чимало різних заходів, але ми всі їх відмінили, тому що ризикувати людськими життями ніхто не буде», – розповів 17 липня під час прес-конференції директор КП «Центр концертних фестивальних програм» Максим Філанчук.

Директор департаменту культури міської ради Ірина Френкель зазначила, що вже п’ять років триває робота по ремонту адміністративних приміщень «Райдуги». «Наразі всі адмінприміщення та комунікації приведені до належного стану і можуть функціонувати. Два роки тому ми звернулися до обласної державної адміністрації щодо співфінансування капітального ремонту безпосередньо концертної зали. Адже це  дороговартісна робота, крім того, обласне управління культури і обласна державна адміністрація також проводять різні заходи у цій залі. Вони планували виділити три мільйони гривень, проте у зв’язку з ситуацією в країні та економією бюджету не змогли цього зробити. Міський бюджет готовий був фінансувати іншу половину вартості робіт. Але самотужки місто не в змозі закрити питання фінансування проекту. Тому зараз доводиться зупиняти роботу цього приміщення», – каже Ірина Френкель.

Наразі тривають роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт концертної зали «Райдуга». «Документація знаходиться в стадії розробки. Вже проведені необхідні обстеження основних металевих конструкцій, на яких виявлені значні дефекти. Ця споруда існує вже 37 років. Незважаючи на систему водовідведення, у зв’язку з погодними умовами, на даху збиралися тонни води. Тому покрівля почала протікати, в багатьох місцях – іржавіти, металоконструкції покрилися корозією. Дах наразі в такому стані, що навіть після проведення його підсилення, ми не можемо давати на нього гарантій. Тому було вирішено провести капітальний ремонт даху: демонтувати його, а це – 240 тон металу, і встановити просторову полегшену покрівлю, що на 30-40% зменшить навантаження на колони. Зараз вінницькі проектанти, що займаються цим питанням, переймають досвід у Бресті (Білорусь), де такі просторові полегшені конструкції експлуатуються у багатьох будівлях», – говорить фахівець департаменту капітального будівництва міськради Микола Мандрика.

Після того, як будуть визначені джерела фінансування робіт, та заплановані самі кошти (хоча коли це станеться, ініціатори прес-конференції не беруться прогнозувати), «Райдугу» перетворять з літнього майданчика на споруду, де можна буде проводити заходи фактично протягом всього року. Тут облаштують систему опалення та кондиціювання повітря. Вже зроблений проект по тепломережі. У «Райдузі» також облаштують фойє, вестибюль, роздягальні та туалети. Покращиться в залі й акустика. «Після капітального ремонту ми матимемо сучасну залу-трансформер, яка адаптуватиметься в залежності від проведення заходу. Дерев’яні лави для глядачів замінять на сучасні комфортні крісла. Можливо, ми втратимо певну кількість місць, проте півтори тисячі глядачів зможуть насолоджуватися концертами у комфортній залі.  Це буде найбільша концертна зала не лише у Вінниці, а й в регіоні. Тут зможуть виступати зірки всеукраїнського та світового рівня. І «Райдуга» стане центром дозвілля у центрі міста», – каже Ірина Френкель.

Крім робіт по самій споруді, проектом передбачено капітальний ремонт прилеглої території. Тут хочуть створити Wi-Fi-зону, сучасні алеї, ліхтарі, лавочки, та, як зазначив Максим Філанчук, можливо, навіть фонтан.

Але усе це – у досить туманній перспективі. Наразі ж «Райдуга» закрита для всіх на невизначений термін.